Speciale editie van Turfrace Smallingerland

DRACHTEN – In het weekend van 25 en 26 mei 2018 vindt er een speciale editie van de Turfrace Smallingerland plaats in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Voor schipper en bemanning is dat een ware uitdaging en voor het publiek een geweldig spektakel.

Het wordt hard werken aan boord van de zeventien skûtsjes en elf zeilpramen tijdens de wedstrijden van de Turfrace KH 2018, de motor mag niet gebruikt worden. Het hele traject gaan ze bij gunstige wind onder zeil en anders zullen ze moeten bomen of jagen. ‘Yn ‘e beage’, zoals in vroegere tijden. Spectaculaire beelden zullen dat opleveren. Het wordt genieten voor de toeschouwers langs de vaarroute en vanaf het water.

Burgemeester Tom van Mourik zal vrijdag het evenement openen, waar na het palaver plaats vindt en na het optreden van de Piipegaeltsje Sjongers wordt de Lawei gestreken, het teken om te vertrekken. Twee bemanningsleden sjouwen turven naar het schip en dan gaan de trossen los op weg naar Drachten. De schepen liggen net als bij de SKS wedstrijden aan het Grytmansrak op De Veenhoop. In Drachten zullen in het centrum en rond de passantenhaven allerlei activiteiten plaatsvinden.

Lees het gehele artikel op de bron: ActiefOnline 

RVEN
EOC