Nieuws

Groot aantal schepen van de bruine vloot wacht op goedkeuring

Het vaarseizoen is van start gegaan, maar een groot aantal schepen van de historische bruine vloot blijft aan de kade liggen. De schippers wachten nog steeds op goedkeuring van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Gijs van Hesteren van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen uit zijn bezorgdheid: “Wij hebben van het begin af aan gezegd: gaan we het wel redden?” Veel schippers hebben al reserveringen, soms zelfs voor grote groepen. Echter, zonder goedkeuring van de ILT kunnen deze niet doorgaan. In Nederland zijn er 235 historische zeilschepen. De ILT voert inspecties uit op al deze schepen na twee fatale ongelukken, waarbij een giek brak en een mast omviel.

De inspecties zijn grondig en tijdrovend. “Twee controleurs van de ILT en een keuringsinstantie kijken in het bijzonder naar rot, roest, slijtage, breeksterkte van verstaging en borgingen. Zo worden alle rondhouten afgeklopt, bekeken en zo nodig met de priem gevoeld. Lieren, lijnen, stagen, sluitingen en de bevestigingen worden gecontroleerd en bekeken,” aldus de inspectie op hun website. De inspecties worden uitgevoerd in samenwerking met scheepswerven, sluiswachters en havenmeesters.

Ongeveer een maand geleden was slechts de helft van de schepen geïnspecteerd. Van deze schepen vertoonde één op de tien gebreken, wat tot bezorgdheid leidde bij Lex Borst van de ILT.

De problemen concentreren zich voornamelijk rondom gieken en masten, maar meer dan twintig rondhouten werden ook afgekeurd vanwege gebreken als houtrot of diepe windscheuren, zoals Borst uitlegt. Schippers werden verzocht om slechte en rotte onderdelen van hun schip te vervangen voordat ze toestemming krijgen om uit te varen. “Van een aantal schippers weten we dat de zaken al wel in orde zijn, of zo goed als”, aldus Van Hesteren. “Maar zij hebben de goedkeuring nog niet binnen, die is nog onderweg. En zonder die goedkeuring kun je niet varen.”

Voor schippers is dit een financieel dilemma, aangezien er vaak al boekingen zijn gemaakt voor verschillende evenementen. Klanten vragen zich af of hun geplande reis op een historisch schip wel doorgaat en schippers maken zich zorgen over eventuele claims als gevolg van annuleringen.

Ondanks de uitdagingen blijft Van Hesteren optimistisch en hoopt hij dat tegen het einde van de maand bijna alle historische schepen weer kunnen uitvaren. “Er zal allicht een enkeling zijn in Harlingen die het niet klaar heeft. Dat zou kunnen, maar misschien zijn daar ook wel goede redenen voor,” voegt hij toe.

De ILT heeft nog geen commentaar gegeven, maar heeft aangekondigd later deze week te reageren en meer details te verstrekken over het aantal geïnspecteerde schepen.

Lees het hele artikel in de nieuwsbrief van de Erfgoedstem.

Foto: de Aldebaran in de Klipperrace (© PMF)