Geschiedenis

Wouter van Dusseldorp

foto © Sefanja Nods

De nieuwsbrieven en websites Zeepost, Scheepspost en Zeilpost zijn een initiatief van Wouter van Dusseldorp. Ruim 21 jaar was hij de bedenker, uitgever, enige redacteur en webmaster. Op 28 juli 2023 is hij geheel onverwacht overleden, pas 67 jaar oud.

Wouter was van oorsprong bioloog, maar heeft al jong van zijn hobby zeilen ook zijn werk gemaakt: 35 jaar heeft hij gewerkt als schipper/ondernemer in de chartervaart. De laatste 25 jaar, tot 2021, met de stevenaak Egberdina uit 1882.

Zeepost 413 uit 2009, de oudste die terug te vinden is op archive.org

In 2002 begon hij een wekelijkse digitale nieuwsbrief voor de chartervaart: Zeepost. Begin 2015 kwam daar op verzoek van de FVEN een variant van uit voor de hele varend erfgoed gemeenschap: Scheepspost.

Wouter volgde ongelooflijk veel nieuwsbronnen en viste er uit wat relevant is voor ons, altijd met een link naar de bron. Soms een stukje uit eigen pen. Snelheid en actualiteit vond hij belangrijk. Belangrijk nieuws plaatste hij desnoods vanaf zijn telefoon tijdens het varen. Een paar jaar geleden stuurde ik een persbericht aan hem door. Hij belde binnen een minuut na mijn mailtje: “Bedankt! Ik ben zo het Schuitengat uit, op de West Meep heb ik ruime wind, dan zet ik het er op”. Een kwartier later stond het persbericht op Scheepspost en Zeepost.

Sinds 2014 was Wouter ook docent Kleine Zeilvaart aan de Enkhuizer Zeevaartschool.

Wij blijven Wouter herinneren als een collegiale nieuwsman en een zeer innemend mens.

2018: website first

Tot het voorjaar van 2018 waren Zeepost en Scheepspost alleen uitgebreide, wekelijkse e-mail nieuwsbrieven, met als website een online archief daarvan. In dat jaar draaide Wouter de formule om: de artikelen verschenen eerst op de websites, waardoor hij een groter publiek bereikte en meer sponsors trok. Eens per week een e-mail nieuwsbrief onder dezelfde naam met de website-berichten van de afgelopen week.

Voorjaar 2023: Zeilpost

Wouter volgde ook van begin af aan de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en zeilende vrachtvaart. In maart 2023 startte hij een derde website en nieuwsbrief: Zeilpost. Naast historische schepen die de vrachtvaart weer oppakken zien we opeens hypermoderne schepen met vleugel- en rotorzeilen en computergestuurde vliegers. Even wennen, maar er gaat een wereld voor je open.

Eind 2023: Hoe nu verder?

Op 9 augustus stuurden de nabestaanden van Wouter bericht van zijn overlijden onder de kop ‘Afscheid van de Zeepost, de Scheepspost en de Zeilpost’. Op dat moment leek het ook ondenkbaar dat iemand met dezelfde passie en het ijzeren wekelijkse ritme als Wouter had, zijn werk zou kunnen voortzetten.

In de maanden daarna drong door wat een grote leegte er is ontstaan. Vooral de verbindende kracht van het nieuws, dat allerlei verschillende mensen en partijen van elkaars activiteiten op de hoogte bracht, bleek pas toen alles stil viel.

Die leegte werd breed gevoeld. Een klein groepje betrokken vrienden en professionals heeft daarom gewerkt aan een doorstart van de websites en nieuwsbrieven. De Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN), Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) en Enkhuizer Zeevaartschool (EZS) zetten gezamenlijk hun schouders eronder.

Er is een stichting zonder winstoogmerk opgericht: Stichting Zeepost. Deze gaat de organisatorische en zakelijke kant van de nieuwsbrieven en websites op zich nemen. We houden de kosten laag. Alle inkomsten worden in de verbetering van de nieuwsvoorziening gestoken. Een kleine onafhankelijke redactie gaat het nieuws selecteren en doorgeven op de websites en in de nieuwsbrieven. Adverteerders en sponsoren worden weer van harte uitgenodigd zich te melden. Dat geldt uiteraard ook voor abonnees van de nieuwsbrieven! Klik hier om u aan te melden als u nog niet op de verzendlijst staat.

Op 17 januari 2024 hebben Zeepost en de Scheepspost een doorstart gemaakt. Zodra dat goed loopt, willen we de Zeilpost ook weer gaan uitgeven. Dit zal in de loop van het tweede kwartaal 2024 zijn.

Over het logo

Een grafisch ontwerper zou het ongetwijfeld anders doen, maar Wouter was een doehetzelver. Wat hij mooi en goed vond gebruikte hij. De achtergrond is een zeilplan van de prachtige stevenaak Aaltje Engelina uit 1883.

De eigenaar was niet om toestemming gevraagd, maar liet ons weten dat hij blij verrast was toen hij het ontdekte. Jarenlang zijn de stevenaken Egberdina van Wouter en de Aaltje Engelina elkaar zeilend tegengekomen, vaak op het wad. Pas eind 2022 hebben de schippers elkaar gesproken, ook over het logo.

Bewonder de Aaltje Engelina op www.aaltjeengelina.nl.

Stichting Zeepost

Willem Bast, webmaster