Archeologie, Musea en Behoud

Zeiljacht Jacques Brel weer in de vaart

EOC
FVEN

Het zeiljacht van de Belgische chansonnier Jacques Brel, de Askoy II, is na een uitgebreide restauratie dinsdag 9 april te water gelaten in het Prins Filipsdok in Zeebrugge.

De Askoy II lag jarenlang gestrand voor de kust van Nieuw-Zeeland. Twee broers uit België haalden een miljoen euro op om haar te bergen, terug te halen en te restaureren.
Volgens Zeilen kocht Brel het 18,66 meter lange schip in 1974, leerde ermee zeilen en ging op wereldreis. In 1976 dwongen gezondheidsproblemen hem het schip te verkopen op de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië. Twee jaar later overleed Brel.
Het jacht viel in handen van verschillende eigenaren, onder wie drugssmokkelaars. De laatste eigenaar verdaagde op de kust van Nieuw-Zeeland en liet het schip daar achter. Het raakte in vergetelheid en lag jarenlang onder een laag zand.

De Askoy II bij de tewaterlating (video)

De broers Wittewrongel stuitten op dit verhaal en richtten de stichting Save Askoy II op. Ze lieten haar opgraven en haalden het in zeer slechte staat verkerende schip in 2008 terug naar België. Hierna begon de restauratie. Die heeft veel tijd gekost, maar deze week kon de Askoy II glimmend en wel te water worden gelaten. Het schip ligt nu aan de kade in Zeebrugge. Als het het weer het toelaat worden de masten geplaatst.
De Askoy II krijgt een vaste ligplaats in Zeebrugge en zal ook te zien zijn tijdens de Havenfeesten in Blankenberge en Oostende. Op 4 mei volgt dan de officiële cérémonie protocolaire in aanwezigheid van de familie van Jacques Brel. De Askoy II is intussen erkend als varend erfgoed.

De broers Wittewrongel hopen dat ze ooit naar onze hoofdstad vaart en dan in de haven verblijft, naar de titel van één van de grootste hits van Brel: Port d’Amsterdam.

Lees het hele artikel in de Schuttevaer (alleen voor abonnees)