Buitenland

Elf Nederlandse Tall Ships aanwezig bij Brest Festival in Frankrijk

De Fêtes maritimes internationales de Brest worden voor het eerst in acht jaar weer georganiseerd in Frankrijk. Minstens elf Nederlandse Tall Ships zeilen van vrijdag 12 juli tot woensdag 17 juli 2024 naar Bretagne.

Het evenement is doorgans om de vier jaar, maar werd tijdens de coronapandemie een editie overgeslagen. Brest wil dit jaar extra groot uitpakken en nodigt uit alle windstreken zeilschepen uit voor een groots spektakel, waarbij het vuurwerk op quatorze juillet een hoogtepunt is.

Meer dan 2500 boten uit de hele wereld komen naar het Maritiem feest. Het zijn vooral kleine boten, jachten en schepen, maar ook grote Tall Ships worden uitgenodigd. In totaal doen 14 zeilschepen mee met een capaciteit van tussen de 40 en 100 personen en 12 met een capaciteit van meer dan 100 personen.

Vanuit Nederland komen elf grote zeilschepen, dat zijn de Catharina, Zephyr, Iris, Stortemelk, Abel Tasman, Twister, Morgenster, Wylde Swan, Artemis, Minerva, Thalassa en Gulden Leeuw.

Ook vanuit andere landen komen bijzondere Tall Ships, zoals de Atyla uit Spanje. De 31-meter lange Atyla is gebouwd tussen 1980 en 1984, en is een van de laatst overgebleven met de hand gemaakte houten Tall Ships in de vaart. Ze heeft opvallende zeilen, waardoor ze op een piratenschip lijkt.

Lees het hele artikel in de Schuttevaer (alleen voor abonnees)

Foto: De Wylde Swan onderweg op volle zee (© PMF)