Evenementen

‘De Reis naar Kaap Hoorn’ verbeeld in kleurrijk kerkraam

EOC
FVEN

In de Hoornse Oosterkerk werd op 18 april een kleurrijk kerkraam onthuld, getiteld ‘De Reis naar Kaap Hoon.’ De ontwerpster en maakster is Sefanja Nods, partner van Scheeps- en Zeepostmaker Wouter van Dusseldorp.

De Huiskamer van Hoorn, zoals de Oosterkerk zich trots mag noemen, heeft er een bijzonder nieuw kerkraam bij. Dat beeldt een bekend Hoorns historisch verhaal kleurrijk uit én er schuilt een persoonlijke geschiedenis achter. Niet voor niets zei Annejet van der Zijl, vriendin van Sefanja Nods, die het ontwierp en brandschilderde, dat het raam ’behalve uit glas voor een deel uit tranen bestaat’.

Donderdagmiddag werd het raam onthuld, in een volle Oosterkerk, door Greetje Hommes-Leegwater – zus van de schenker Kees Leegwater – en Kees van Louvezijn, voorzitter van de stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders.
Het raam verhaalt over de reis van Willem Schouten en Jacob Lemaire. Op zoek naar een nieuwe handelsroute naar Indië vonden zij een doorgang naar de Grote Oceaan langs het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, dat zij Capo Hoorn noemden.

Persoonlijke details

In het acht meter hoge raam slingert een rood lint zich langs taferelen uit de reis van die ’eerste Kaap Hoorn-vaarders’ (1615-1616), die Sefanja veelal uit hun originele logboek overnam. De schepen De Eendracht en De Hoorn waarmee de reis werd ondernomen, Schouten en Lemaire zelf, de zwaardvis die zich in een van de schepen boorde en de ontploffing van het schip de Hoorn, bijvoorbeeld.
Persoonlijke details zijn onder meer de roos, die staat voor de kompasroos en de liefde, maar ook voor Roos Leegwater, de vrouw van Kees. Ankertjes en de jachthoorn verwijzen naar Kees. Zelfs hun hond Tosca is vereeuwigd, in een fabeldier. Her lint van de reis eindigt bij het beroemde monument van de vliegende albatros op Kaap Hoorn, dat door Wouter van Dusseldorp zelf ooit zeilend werd bezocht.,
Het werd een paar maal benadrukt: Kees had bij de onthulling moeten zijn, net als Wouter van Dusseldorp, Sefanja’s grote liefde. Maar Kees overleed op 7 mei vorig jaar, Wouter op 28 juli. Sefanja zette uiteindelijk door. Zij ontdekte dat ’iets moois maken’ de beste manier was om met het immense verdriet om te gaan. Zich concentreren op het brandschilderen, met hulp van glazenier Marije Wolfswinkel, werd ’noodzaak om te overleven’, zei ze donderdag.

Van de hand van Sefanja Nods is een groot aantal geschilderde voorstudies voor het kerkraam, samen met het kerkraam tot 17 juni te bezichtigen in de Oosterkerk in Hoorn.

 

Meer informatie is te vinden op de website van Sefanja Nods.