FVEN nieuws

Vernieuwd Register Varend Erfgoed (RVEN) in de maak

FVEN
EOC

In de maart nieuwsbrief van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) dit maal aandacht voor het vernieuwde RVEN, het jubileum van de LVBHB, Delfsail en de uitbreiding van de kantoorbezetting.

Optimalisatie RVEN

In 2023 is gebouwd aan een vernieuwd Register Varend Erfgoed met meer mogelijkheden. Wens was dat het actief Varend Erfgoed gefilterd en prominent getoond werd boven de schepen die niet actief zijn. Twee begrippen die uitleg vragen. Actief Varend Erfgoed is aangesloten bij een behoudsorganisatie (BO) en bij de BO zijn naam en adres van de eigenaar en de status van het Varend Erfgoed bekend.
Bij Niet-Actief Varend Erfgoed is de status van het vaartuig niet bekend, en zijn ook de adresgegevens niet bij de BO bekend. Deze laatste groep is jaren geleden ingeschreven in het register, maar door diverse oorzaken zoals sloop, verkoop en verkoop naar het buitenland is de status voor het register nu onbekend. De vaartuigen zijn nog wel te vinden in het RVEN.

Eigenaren kunnen dat zelf bijwerken: ga naar het register. Zet onder de zoekfuncties aan de linkerzijde een vinkje in het vakje “Alle schepen (ook niet actieve)”. Kloppen de gegevens niet meer, neemt u dan a.u.b. contact op met uw behoudsorganisatie.

Kwaliteitsverbetering

Dit jaar wordt verder gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van het register. Alle afgesproken gegevens moeten zijn aangeleverd. Er moet een scheepsnaam vermeld worden. Dde foto’s van het Varend Erfgoed moeten periodiek worden ververst en zo meer. De registercommissie wil bovendien zoveel mogelijk te weten te komen over de status van niet-actieve schepen.

RVEN-passen

Wat erg tegenvalt zijn de aanvragen van de RVEN-passen. Werden er in 2022 nog 270 RVEN-passen aangevraagd, in 2023 was dat minder dan de helft, namelijk 131. En dan te weten dat er gemiddeld jaarlijks 600 RVEN-passen moeten worden vervangen om actueel te zijn. Er zal worden onderzocht of een ander beleid voor de RVEN-passen gewenst is. Een pas kost ca € 4.00 per jaar De opbrengsten komen na aftrek van kosten ten goede van de FVEN.  De RVEN-pas wordt met name voor varende schepen steeds belangrijker.
Een aantal steden wil de RVEN-pas zien voor de doorvaart (o.a. Amsterdam). Daarnaast is er een aantal historische havens die een ligplaats dan wel korting geeft op vertoon van de RVEN-pas. SAIL Amsterdam 2025 vraagt bijvoorbeeld om “actief Varend Erfgoed” voor deelname; ook daarvoor hebt u dus een RVEN-pas nodig.

Lees binnenkort de hele nieuwsbrief op de site van de FVEN.