Evenementen

Vereniging Historisch Bedrijfsvaartuig viert 50-jarig bestaan

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat 50 jaar. Om dit te vieren organiseert de vereniging een erfgoedtour van 1000 kilometer, met honderden historische schepen, dwars door Nederland.

Zestien steden en alle provincies

Er doen tjalken, klippers, aken, botters, sleepboten, luxe motors en nog veel andere typen aan de erfgoedtour mee. Een uniek evenement waarbij een wisselende vloot van 50 tot 100 historische bedrijfsvaartuigen vanuit Middelburg alle provincies zal aandoen om in Hasselt (Ov.) te eindigen. Een deel van de vloot vaart de hele tocht; onderweg haken andere schepen aan en af. Zes weken lang onderweg in 15 etappes en in 16 etappeplaatsen. In iedere etappeplaats is aandacht voor de historie, de stand van zaken nu, en de toekomst van het varend erfgoed. Voor publiek en voor  beleidsmakers. Met Sail-Ins voor genodigden, exposities op de wal en aan boord van ons vlaggenschip Terra Nova, authentieke lading, uitnodigingen aan alle CdK’s en burgemeesters om de provincie- en gemeentevlag te hijsen.

Onderweg groeit een kunstwerk dat op een dekschuit meegevoerd wordt uit tot iets heel bijzonders in Hasselt. Vervaardigd met uitsluitend gebruik van traditionele scheepsambachten. Iedere etappeplaats verzorgt een eigen programma voor publiek en schippers. Op de Terra Nova wordt een permanente expositie ingericht. Zestien steden en alle 12 provincies worden bezocht. De erfgoedtour begint op 6 juli in Middelburg en eindigt op 18 augustus in Hasselt.

Start in Middelburg

Op 6 juli leggen de schepen aan in Middelburg. Op de wal is een expositie ingericht en een aantal schepen kan worden bezocht. De historische bedrijfsvaart was motor van de Nederlandse economie en tegenwoordig cultureel erfgoed dat nog steeds volop in gebruik is voor bewoning, recreatie of chartervaart. Op 8 juli gaat de vloot weer op weg, naar Willemstad, de volgende etappeplaats. Daarna vervolgt de tour zijn weg langs etappeplaatsen Den Bosch, Maasbracht, Nijmegen, Vreeswijk, Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Enkhuizen, Leeuwarden, Groningen, Assen, Dronten, en tenslotte Hasselt.

Over de LVBHB

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig werd in 1974 opgericht door particuliere liefhebbers. Oude bedrijfsvaartuigen werden in die tijd en masse gesloopt. De schepen waren te klein geworden om te kunnen concurreren in de schaalvergroting van de binnenvaart. Dankzij de inspanningen van particuliere eigenaren is een unieke vloot historische schepen bewaard gebleven. Nederland heeft zelfs de grootste vloot varend erfgoed ter wereld. De LVBHB telt circa tweeduizend leden, waarvan de meesten in het bezit zijn van een historisch schip.

Op de website van de LVBHB vindt u uitgebreide informatie over de erfgoedtour en andere evenementen ter gelegenheid van het jubileumjaar.

Foto: Erfgoedschepen vertrekken uit het Krabbersgat (© PMF)