Evenementen

Vereniging “De Schottelboot” komt naar Weesp

In het hemelvaart weekend, op 9, 10 en 11mei, zal een vloot van ruim 20 oude patrouilleboten “de Kom” in Weesp bezoeken.

Dit zijn allemaal zo genoemde Schottelboten. Schottelboten zijn patrouille boten, aangedreven door een (Schottel) roerpropeller. Deze boten zijn voornamelijk gebruikt door de Rijksoverheid (Politie, Douane, Rijkswaterstaat, Koninklijke Marechaussee en Havendiensten). Na een aantal jaren door deze diensten te zijn gebruikt werden ze van de sterkte afgevoerd en verkocht.  Meer dan 50 jaar waren deze schepen beeldbepalend op de Nederlandse wateren. De behoudsvereniging is onderdeel van het Nederlandse Varend Erfgoed en aangesloten bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland.

Vereniging

De vereniging “De Schottelboot” is een enthousiaste groep eigenaren, die deze schepen nu in bezit heeft en onderhoudt. De vereniging is opgericht in 1993 en heeft nu ruim 60 leden met een Schottelboot. Elk jaar wordt er tijdens Hemelvaart een Schottelweekend georganiseerd, waar leden uit het gehele land elkaar mét hun boot kunnen treffen. Dit Schottelweekend wordt telkens op een andere plaats centraal in Nederland gehouden.

Historie

De eerste Schottelboten dateren uit 1955 en werden gebouwd bij Scheepswerf “Schottel” te Oberspay in Duitsland. Deze werf heeft tot 1966 Schottelboten voor de Nederlandse afnemers gebouwd. Vanaf 1962 is de productie van Schottelboten overgegaan naar “van Leest” in Warmond (v/h Schottelwerft Nederland). Tot 1966 werden er op beide werven Schottelboten voor Nederlandse afnemers gebouwd daarna alleen nog in Warmond.
De schepen van de vereniging variëren in leeftijd en bouw, de oudsten zijn uit de jaren 50 en de jongste schepen zijn uit de jaren 80 en dus “modern”. Ook qua uitvoering zijn er uitersten, van “grachten politie-boot” uit Amsterdam tot “Kustwachtvaartuig” en de lengtes variëren van 10m80 tot 23m50. Het grote voordeel van deze boten is dat ze zeer wendbaar zijn, omdat schroef 360° graden kan draaien. Vrijdag 10 mei tussen 11u en 13u zal een aantal schepen dit demonsteren tijdens een manoeuvreerspel, op de Vecht ter hoogte van de Stationsweg.

Meer informatie op de website van de vereniging.

Foto: Vereniging De Schottelboot