Archeologie, Musea en Behoud

Politiek Enkhuizen bereid De Drom te helpen, maar voor hoe lang?

Niemand wil centrum van cultuur De Drom laten vallen. Maar hoeveel (eenmalige) subsidie er moet komen, daar zijn de meningen binnen de gemeenteraad van Enkhuizen nog over verdeeld.

Twee weken terug luidde het bestuur van het cultureel centrum de noodklok. Door onder meer geluidsproblemen en hoge energienota’s blijkt het lastig de exploitatie over de verschillende verdiepingen van het monument rond te breien.
De gemeente is in gebreke gesteld en bij de politiek is de vraag neergelegd voor structureel 55 mille extra subsidie. Komt die steun er niet, dan sluit De Drom de deuren. Steun de Drom, aldus het bestuur.
Oppositiepartijen HEA, VVD, D66, PvdA en PP willen het voortbestaan van het cultuurhuis voor twee jaar veilig stellen met deze subsidie. Intussen moet het college met het bestuur van de Drom in overleg over de vraagverzoek het college om samen met het bestuur van Stichting De Drom te komen tot een structurele oplossing om naast commerciële activiteiten ook ruimte te houden voor het cultuuraanbod, verenigingen en maatschappelijke organisaties.

Afspraken

Ook moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over wie voor welk aspect van het gebouw verantwoordelijk is. Het bestuur worstelt niet alleen met geluidsoverlast, maar ook met de klimaatbeheersing en de veiligheid van het monument.
Machteld Buit (D66) “Je kunt de Drom niet slopen en dat wil je ook niet. Het moet een levendig gebouw blijven, dat maakt Enkhuizen ook levendig. Ik denk dat je bij een cultuurcentrum altijd geld bij moet leggen.”
Ook de coalitie heeft een motie klaarliggen om de helpende hand te bieden. Daarin staat naast financiële steun een extern onderzoek centraal, waaruit moet blijken of en hoe het cultuurcentrum beter te exploiteren is. De coalitie is bereid de portemonnee te trekken om het cultuurhuis in ieder geval dit jaar met een eenmalige extra subsidie van 30.000 euro te helpen. Ook moet de sponsoren om een extra financiële bijdrage worden gevraagd. Dit najaar moet uit het onderzoek blijken hoe het cultuurcentrum het financieel gaat redden.

Lees het hele artikel in het NHD (alleen voor abonnees).

Foto: Visit Enkhuizen