Evenementen

Digitaal seminar Traditionele Scheepsbouw

All Hands on Deck 360° is een initiatief dat met steun van de Europese Unie  traditionele scheepsbouwkennis probeert te behouden en verspreiden. Op 18 april wordt een online workshop georganiseerd.

Het Shipwright Collaborative portal belooft een verhelderende verkenning van het snijvlak van traditie en technologie in de wereld van de scheepsbouw: “Ontdek hoe moderne vooruitgang de toekomst van dit eeuwenoude ambacht vormgeeft en leer van experts over innovatieve strategieën voor het behouden en delen van traditionele scheepsbouwkennis in het digitale tijdperk.”

Keynote speeches:
1. Evelyn Schlenk van ILI FAU, Duitsland, geeft 360-graden rondleidingen op scheepswerven in verschillende maritieme gebieden als nieuwe leerervaring.
2. Prof. Dr. Boris Dreyer, FAU, Duitsland, laat voorbeelden zien van twee verschillend gebouwde Romeinse boten. De omstandigheden van de bouw, wetenschappelijke tests en nazorg.

Enkele van de belangrijkste onderwerpen die onderzocht gaan worden:
– Het beroep van scheepstimmerman nieuw leven inblazen door meeslepende leerervaringen
– Het beroep van scheepstimmerman in Europa: uitdagingen en kansen
– Het verkennen van het snijvlak tussen traditionele scheepsbouw en nieuwe bouwtechnieken en innovatie
– Het behoud van scheepswerf erfgoed en de rol van scheepmakers in cultureel behoud
– De overdracht van kennis in de scheepsbouw tussen generaties vergemakkelijken
– Het identificeren van hiaten in de kennis en vaardigheden van scheepstimmerlieden

Deelnemers kunnen tijdens het seminar hun eigen verhaal vertellen, van maximaal 3 minuten. Je kunt je onderwerp opsturen naar de organisatie en ontvangt dan het bijgewerkte programma op 17 april.

Datum: 18 april 2024
Tijd: 14:00 – 15:30 CET
Registratie kan via deze link.

Meer hoogtepunten van de All Hands on Deck 360° experience zijn te ontdekken op het portaal van Shipwrights Collaborative, dat ook een eigen nieuwsbrief uitgeeft.

Dit evenement maakt deel uit van het Erasmus+ project ALL HANDS ON DECK 360° (AHOD360) dat tot doel heeft het scheepsbouwerfgoed te promoten via de ontwikkeling van interactieve leerinhouden. Ga voor meer informatie naar de website.