Archeologie, Musea en Behoud

De man die honderden Wikipedia-pagina’s over scheepvaart schreef

Wikipedia is voor veel mensen een goede bron om iets te weten te komen over een bepaald schip of een term uit de scheepvaart. Simon J. de Waard schreef meer dan 700 artikelen op Wikipedia.

Simon J. de Waard (80) uit Zoetermeer voer 55 jaar lang met veel plezier door Nederland, België en Frankrijk met zijn historische schip Stella Maris uit 1929. Het leek hem leuk om zijn varende monument onder de aandacht te brengen bij Wikipedia. Dat was in 2007, intussen heeft hij meer dan 700 artikelen op zijn naam, of eigenlijk het pseudoniem Stunteltje, staan.
‘Ik vind het heel leuk zaken over de binnenvaart op Wikipedia te schrijven. Iedere keer ontdek ik weer nieuwe interessante zaken. Dan zie ik bijvoorbeeld een woord in de krant staan en denk ik, verhip, dat ken ik niet. Dan zoek ik het op en als Wikipedia nog geen pagina heeft, ga ik zelf op onderzoek uit en schrijf ik er iets over. Ik ben nu eenmaal nieuwsgierig.’

Blijven leren

De Waard is opgeleid als scheepselektricien. ‘Ik ben altijd blijven leren. Zo werd ik technisch tekenaar. Daarna ben ik alsnog rechten gaan studeren toen ik 37 was en al bij Shell werkte. Ik heb dus zowel een juridisch als technische achtergrond en heb een mooie carrière gehad. Na mijn pensionering heb ik af en toe nog gewerkt als inval-praktijkleraar Elektro en metaal op het vmbo. Dat vond ik prachtig. Ik deed echter niks met scheepvaart, maar ik voer wel in mijn vrije tijd voor de lol met mijn schip. Een zeiljacht was destijds extreem duur. Maar binnenvaartschepen gingen in de sanering en die kostten bijna niks. Dus kon ik de Stella Maris wel betalen en die gebruikte ik ook als wachtschip voor de Zeeverkenners.’

Schepen

De bekende schepen die hij beschreven heeft op Wikipedia zijn onder meer de Tres Hombres, De Utrecht, Ab Initio en Christiaan Brunings. De Waard vindt het belangrijk dat de schepen correct worden beschreven. ‘Toen ik begon bij Wikipedia vond ik het eigenlijk een puinhoop. Iedereen schreef op een andere manier over de schepen. Ik heb voor standaardisatie van de naamgeving gezorgd. Zo vind ik het belangrijk dat bij de schepen altijd eerst het jaar van oplevering staat, want er zijn nogal wat schepen met dezelfde naam, maar op deze manier weet je al wat sneller of je de juiste te pakken hebt.’

Uitzoekwerk

Als De Waard een schip tegenkomt wat hij interessant vindt, dan gaat hij op onderzoek uit. ‘Ik ga op zoek naar informatie op het internet, maar ik heb ook heel veel boeken thuis, zoals de maritieme encyclopedie, waar vaak nog feitjes over oude schepen staan. Ook het ENI-nummer geeft vaak veel prijs. Als ik de schipper weet te vinden, dan stuur ik het artikel eerst op en vraag ik of alles klopt. Vaak zijn ze blij verrast dat ik een artikel schrijf over hun schip. Het komt ook voor dat ik na afloop een reactie krijg van mensen die een schip kennen.’
De Waard schrijft niet alleen over historische schepen, maar maakt ook actuele artikelen als er een schip in het nieuws is. ‘Toen in 2018 de Ever Given het Suezkanaal blokkeerde, bleek dat er geen artikel op Wikipedia was. Dan ga ik direct aan de slag. Ik houd dat dan ook bij, zoals bij al mijn artikelen. Als er nieuws is, vul ik het artikel aan. Maar mijn voorkeur gaat toch wel naar het varend erfgoed, daar ligt mijn belangstelling.’

Foto’s

Wikipedia heeft een Wikimedia Commons-pagina waar internetgebruikers gratis foto’s kunnen vinden. ‘Dit is een gemeenschappelijke database van alle Wikipediapagina’s ter wereld. Inmiddels staan hier ruim 22.500 foto’s van mijn persoonlijke archief in. Mijn vader was hobbyfotograaf, dus ik kreeg de liefde voor fotografie vanuit huis mee. We ontwikkelden de foto’s zelf in de doka, de donkere kamer. De foto’s die ik nu online plaats, heb ik vooral zelf gemaakt met mijn digitale camera. Maar ik scan ook oude foto’s in. Bedoeling is dat de foto’s worden gebruikt ter illustratie bij artikelen, het gaat niet zozeer om de kwaliteit van de foto, maar wel dat je goed ziet hoe een schip eruit ziet.’

Bescherming

De Waard hoopt dat het Varend Erfgoed goed beschermd wordt in Nederland. ‘De overheid doet weleens alsof er minder dan 100 schepen zijn die onder Varend Erfgoed vallen, maar dat is absoluut niet waar. Ze houden in de besluitvorming vaak nauwelijks rekening met deze schepen, bijvoorbeeld als ze kleine kanalen willen sluiten.’
Hij denkt dat zijn artikelen kunnen helpen bij een beter beeld over de omvang van het Varend Erfgoed. ‘We hebben meer dan 2700 gecertificeerde grote pleziervaartuigen. Mijn doel is ervoor te zorgen dat deze gedocumenteerd worden, zodat ze behouden kunnen blijven. Een minister kan dan niet zeggen: ik wist niet dat het er zoveel waren. Want als ze allemaal op Wikipedia staan, is duidelijk dat ze echt bestaan.’

Tijd

De Waard besteedt veel tijd aan de artikelen voor Wikipedia. ‘Ik werk met drie schermen naast elkaar en zit gerust een aantal uur per dag achter de computer. Soms wordt het nachtwerk. Dan staat m’n vrouw opeens naast me: kom nou naar bed.’
Hij hoopt nog honderden artikelen te schrijven. ‘Dit houdt mij fris en bij de tijd. Ik maak me er ook nuttig mee, dat vind ik erg fijn.’

Lees het hele artikel in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).

Voorbeeld zoeken op ENI nummer in Wikimedia Commons, klik hier.

Foto’s van Simon van schepen op naam, klik hier.

Foto: Simon J. De Waard achter zijn computer aan het werk. (privé archief)