Evenementen

VOC-schip Halve Maen zij aan zij met grote zus Batavia

Het VOC-jacht de Halve Maen is neergestreken in Lelystad. De replica van het schip uit de 17e eeuw ligt aangemeerd naast de Batavia.

De Halve Maen werd dinsdagmiddag feestelijk onthaald met een aantal donderende saluutschoten. Op de steiger bij de Batavia werden saluutschoten gegeven die dan vanaf de Halve Maen werden beantwoord. Batavialand is blij met het bezoek, zegt Annemarie Pothaar van het museum.

De Halve Maen is de enige zeilende replica van een zeventiende-eeuws VOC-jacht. Het schip is in 1989 gebouwd. De bemanning is maar wat trots op die zeemijlen, zegt Eduard Breen van de Stichting Halve Maen. “De Batavia is liggend. En wij zijn varend. We hebben al 40.000 mijl afgelegd.” Volgens Breen is de Halve Maen de straaljager van de 17e eeuw. De Batavia was voor die tijd een jumbo-jet.

Hudson

De oorspronkelijke Halve Maen werd gebouwd omstreeks 1606. Het schip heeft vele reizen gemaakt. De Halve Maen is vooral bekend vanwege de reis die de Britse zeevaarder Henry Hudson er in 1609 mee maakte. Hij deed in dienst van de VOC een poging om een noordoostelijke doorvaart te ontdekken. Na vele omzwervingen kwam Hudson met de Halve Maen terecht op de rivier die langs het huidige Manhattan loopt. Deze rivier naast de stad New York werd later naar Hudson vernoemd.

“We vinden het een prachtig schip”, zegt één van de bezoekers van de aankomst. “In de sluis leek het nog een heel groot schip. Maar als het dichterbij komt, dan zie je dat het veel kleiner is dan de Batavia. Maar ze is wel heel mooi.”

Publiekstrekker

De Halve Maen was op terugtocht van het nautische evenement Sail Kampen waar het één van de publiekstrekkers was. Het schip blijft tot en met 12 mei aangemeerd liggen naast grote zus de Batavia. Bezoekers van het museum kunnen de Halve Maen bezichtigen. Waar de Halve Maen daarna naartoe zal varen, is nog niet bekend.

Lees het hele artikel op de bron: Omroep Flevoland Nieuws.