Sleepspits Lauranda neemt haar nieuwe ligplaats in

BAASRODE De sleepspits Lauranda, ooit behorend tot de collectie van het Scheepvaartmuseum in Antwerpen, is dinsdag 16 oktober op de werf in Baasrode beland, waar het schip in 1928 werd gebouwd. De spits heeft 30 jaar naast het Steen op de Scheldekade in Antwerpen gestaan.

In mei dit jaar reed de firma Heavy Lift & Handling het onttakelde schip naar het havengebied, waar ze met kranen in het ruim van het binnenschip Res Nova werd gezet voor vervoer naar Baasrode. Daar werd de spits gelost.

Antwerpen heeft de Lauranda voor een periode van 10 jaar in bruikleen afgestaan aan de provincie Oost-Vlaanderen. Beide instanties stellen een beheerplan op voor restauratie en onderhoud van het schip, waarbij ook op vrijwilligers wordt gerekend. Het ruim van de Lauranda is al ingericht als expositieruimte, waarin straks de 35.000 objecten tellende collectie van het Scheepvaartmuseum van Baasrode wordt ondergebracht.

Lees het uitgebreide artikel van Justin Gleissner in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

 

RVEN
EOC