Historische Hoek in Den Oever gereed, ook voor passanten

De afgelopen maand is de vernieuwde Historisch Hoek van de haven van Den Oever zo ver gereed gekomen dat de Wieringer Aken WR4 en WR173 en het Wieringer Skuutje WR60 hun nieuwe ligplaats aan de verplaatste drijvende steigers konden innemen. Een jaar geleden werden de steigers tijdelijk elders opgeslagen omdat de haven ingrijpend wordt aangepast om hem, in verband met de rijzende zeespiegel, toekomstbestendig te maken.

De Historische Hoek ligt nu aan de kant van het dorp, vlakbij het uit 1919 daterende peilschaalhuisje (Rijksmonument) zodat meer mensen de schepen makkelijker kunnen bekijken en bezoeken.

Naast de drie vaste gebruikers van de Historische Hoek is er ook plaats voor drie passanten, zeilende voormalige vissersschepen die bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) zijn ingeschreven als varend monument. Deze schepen kunnen gratis enkele dagen gebruik maken van de ligplaatsen.

De stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW) is behoorlijk ver gevorderd met de plannen voor het oprichten van een werkplaats/ontmoetingsruimte nabij de drijvende steigers en het peilschaalhuisje. Er wordt naar gestreefd de ruimte volgend jaar in gebruik te nemen.

Dan is er in de Historische Hoek van Den Oever volop informatie te vinden over de visserij van vroeger en de ambachten die daar nauw mee verbonden waren (touw slaan, netten boeten, zeilen maken, houtbewerking enz).

EOC
RVEN