– Expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’

De expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ vertelt het verhaal van de Vlaamse visserij van de late middeleeuwen tot nu en neemt de bezoeker mee op een reis doorheen het verleden. Bij de expo, die loopt van 1 juli 2018 t.e.m. 6 januari 2019, hoort een gelijknamige publicatie, uitgegeven bij Uitgeverij Kannibaal. De expositie is te zien in het Navigo museum in Oostduinkerke, België.

De expo neemt de bezoeker mee op een reis doorheen het verleden. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw bepaalde de visserij immers het beeld van de Vlaamse kust. In de havens domineerden de silhouetten van vissersschepen het zeezicht. De kades werden bevolkt door leurende vissersvrouwen en er waren meer visserscafeetjes dan ijssalons. De zee was toen immers geen ontspanning, wel een bron van voedsel, economische ontwikkeling en culturele identiteit.

 – Schatten uit het visserijverleden
‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse visserij’ stelt verschillende zestiende-eeuwse kunstwerken en een uitgebreide selectie schatten uit de scheepvaartcollectie van het MAS, het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-museum tentoon. Verschillende objecten worden eenmalig uit de museumdepots gehaald om het roemrijke verleden van de visserij te verhalen.

Deze keer ligt de klemtoon niet op de vissers, maar vertellen de tentoongestelde objecten de verhalen van de vloot, de vistechnieken, de vangsten en visgronden en de economische en politieke context waarin de vissers zich moesten bewegen. Zonder het vroege verleden te vergeten, vertelt de expositie een intrigerend verhaal over de ups en de downs van een bijna onbekende wereld: het leven op zee.

Kijk hier voor meer info

Of kijk hier voor meer info over het boek

 

EOC
RVEN