EOC-Traditionele Schepenbeurs: 9 t/m 11 november in Den Helder

Vrijdag 9 november om 12 uur gaan op Willemsoord in Den Helder de deuren open voor de derde EOC-Traditionele Schepenbeurs (EOC-TSB). Het is dé ontmoetingsplek voor mensen met interesse in traditionele schepen en voor reizigers die op een traditioneel schip willen varen. Het is dit jaar een beurs met extra aandacht voor duurzaamheid.

Naast een verscheidenheid aan bedrijven welke in de stands hun producten aanbieden zijn er ook verschillende andere activiteiten. In de Medemblikkerloods, direct naast de beurshal, zullen verschillende ambachten worden getoond. In het Schipperscafé vinden lezingen en presentaties plaats. In de haven liggen meer dan dertig traditionele schepen die je kan bezoeken. Een aantal traditionele charterschepen bieden ‘boot en ontbijt’ aan voor degenen die een nachtje willen blijven slapen. Daarnaast zullen er ook verschillende traditionele schepen te koop liggen. In de museumhaven vind je ook verschillende restauratieprojecten zoals de stoomsleper Noordzee en de klipper Emanuel (ex charterschip Friso).

De FVEN heeft een grote stand welke gesponsord wordt door Bureau Scheepvaart Certificering BSC. Verschillende behouds-organisaties zullen op Willemsoord aanwezig zijn, sommigen in de stand van de FVEN: SSRP, SKZ, BASM, vereniging Botterbehoud, Oude Glorie, Old Gaffer Association en de  LVBHB. De VSRP heeft op Willemsoord haar najaarsbijeenkomst, waarna de leden de beurs zullen bezoeken. Ook de Schepencarrousel zal in Den Helder aanwezig zijn.

Het entreekaartje van € 9,- geeft je niet alleen toegang tot de beurs, maar ook kan je er gratis mee naar het Reddingmuseum, het Marine Museum, de Medemblikker loods, het lichtschip Texel en de museumhaven. Een kaartje is het hele weekend geldig.

 – Duurzaamheid
Deze editie van de beurs staat duurzaamheid centraal. SummerLabb, een initiatief van Jan Douwe Kroeske zal je uitdagen om mee te denken over duurzaamheid, over ontwikkelingen in energie, voortstuwing zonder fossiele brandstoffen en nog veel meer. Jorrit Jouwsma van S-boats is aanwezig en geeft op zondag een presentatie over het verduurzamen van schepen. Econoord vertelt meer over warmte aan boord en warmtepompen.

 – Presentaties en rondleidingen
Iedere middag zal er om twee uur een rondleiding gegeven worden over het oude Marine complex Willemsoord. Niet alleen geschiedenis van dit gebied, maar ook plekjes die nog mooie kansen bieden voor ontwikkelingen. De EOC is op de beursvloer aanwezig om u te ontvangen. Daarnaast geven ze iedere dag om twee uur een presentatie met technische tips. De Tall Ships bark Europa en logger Tecla geven presentaties over hun reizen naar oa Antarctica, IJsland, en komende zomer de Noordwest Passage. Op het Vakantieplein geeft de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) dagelijks een presentatie. Batavialand geeft zaterdag een presentatie over de plannen voor hun Waterschip.

De beurs wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor EOC-verzekeringen en door sponsoring door Scheepswerf Talsma. Deze werf heeft veel affiniteit met historische schepen. Zowel in cascobouw van klassieke schepen als in restauratieprojecten hebben zij veel ervaring. Zij komen naar Den Helder met de pas gerestaureerde koftjalk Tromp, waar iedereen van harte welkom is. Mediapartner van de beurs is de Scheepvaartkrant. In haar laatste E-paper geeft deze ook veel info over de beurs.

Voor heel veel meer informatie en het uitgebreide programma kijk je hier

 

 

 

 

EOC
RVEN