Emigratie vanuit Rotterdam naar Amerika per zeilsch

Al voordat landverhuizers met de Holland Amerika Lijn vanuit Rotterdam vertrokken, gingen emigranten vanaf de Boompjes met zeilschepen naar Amerika.

Halverwege de 19e eeuw zijn veel Duitsers en Nederlanders naar ‘het beloofde land’ gegaan. Rob Noordhoek van Museum Rotterdam: “Zo tussen 1846-1848 gingen er zo’n 7000 Nederlanders via Rotterdam naar Amerika en ongeveer 9500 buitenlanders, vooral Duitsers maar ook wel Zwitsers.

Noordhoek is zich in dit verhaal gaan verdiepen nadat er bij het museum een mail binnenkwam van een Amerikaan die op zoek naar meer informatie over de route die zijn Duitse voorouders hebben afgelegd.

In die periode kwamen duizenden mensen naar Rotterdam voor de overtocht naar Amerika. De hele stad lag toen nog binnen de huidige stadsdriehoek. De emigranten verbleven soms weken in Rotterdam.

Lange overtocht

De schepen waarmee ze de overtocht maakten, waren vrachtschepen. Soms is het wachten op vracht, soms op nog meer passagiers. En als de zeilschepen dan vanaf de Boompjes onderweg gingen, duurde het soms nog dagen voordat ze op zee waren.
“Zeker voordat het Kanaal door Voorne werd gegraven”, zegt Rob Noordhoek. “De toegang tot open zee bij Hoek van Holland was verzand begin 19e eeuw, dus de grotere schepen moesten toen helemaal om via de Dordtse Kil en het Hollands Diep. Dat duurde soms wel negen dagen.”

Hellevoetsluis
In de jaren 20 van de 19e eeuw werd het Kanaal door Voorne gegraven en daarmee werd de reistijd van Rotterdam naar open zee korter. Hellevoetsluis was de laatste plaats voor de schepen de zee opgingen. Daar was het dan weer wachten op de goede wind. Afhankelijk van de wind deed een schip er dan vaak ruim een maand over om Amerika te bereiken.

De passagiers zaten aan boord van de zeilschepen in het tussenruim. “In die tijd was wettelijk geregeld dat elke passagier zo’n 14 vierkante voet tot z’n beschikking had. Een voet is iets minder dan 30 centimeter.”
Wambersie

Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond.nl

Afbeelding: Schepen voor anker bij Boompjes/ Oudehaven in 1855, stadsarchief Rotterdam

 

EOC
RVEN