Een varende vergaderplek die nog duurzaam is ook

Een varende vergaderlocatie die honderd procent duurzaam is. Volgens Susan Janssen een concept met enorme potentie. Samen met haar man Jorrit Jouwsma verbouwt ze een 23 meter lang motorschip, een zogenoemde Katwijker beurtschip uit1898, tot een hypermoderne en duurzame vergaderlocatie.

,,Als ik iets met mijn man wil bespreken of overleggen, doen we dat het liefste op onze boot. Dat gaat daar tien keer makkelijker dan thuis. Er heerst daar absolute rust.” Die rust gunt het echtpaar ook bedrijven en instellingen die willen brainstormen, vergaderen, trainen of een middagje aan teambuilding willen doen.

Fryslân heeft genoeg vergaderlocaties aan het water. Het voordeel van een boot is volgens Jouwsma dat de huurders kunnen kiezen waar ze vergaderen, al zijn ze wel gebonden aan vaarwater. ,,Dat is een groot pluspunt voor wie overleg wil plegen over delicate kwesties. Ik zeg wel eens gekscherend dat we de volgende kabinetsformatie aan boord van ons schip willen.”
Janssen hoopt dat het schip per 1 juli 2019 in de vaart is maar gezien de ambitie een honderd procent duurzaam schip te bouwen, kan dat nog lastig worden. ,,Het is van oorsprong een met diesel aangedreven motorschip dat we nu ombouwen tot een dieselelektrische en in de toekomst waterstofaangedreven voortstuwing.

Naast de stroom die de 26 zonnepanelen op het schip leveren, is er voor nood nog een dieselgenerator met natuurlijk blauwe diesel. Die hebben we alleen op slechtweerdagen of bij lange afstanden nodig.”

Ervaring met verduurzamen is er bij het echtpaar in overvloed. Jorrit Jouwsma heeft een bedrijf dat onder meer woonschepen verduurzaamt. Een vrij onontgonnen terrein. ,,Voor wie in zijn huis nul op de meter wil krijgen, is van alles mogelijk maar als je dat met een woonboot probeert, loop je wat betreft de regelgeving soms tegen gekke dingen aan. We merken dat bij de verbouw van onze duurzame vergaderboot. De Nederlandse regelgeving is daar helemaal niet op ingericht.”

Lees hier het gehele artikel in het Friesch Dagblad

 

EOC
RVEN