De Tijdschriften

In de maand mei kijk ik weer de watersport-tijdschriften door, of er wat interessants in staat over Varend Erfgoed.

Waterkampioen

De Waterkampioen nr. 5 van mei heeft een uitgebreid artikel over de bergumermeerklasse, de BM’er van Hendrik Bullthuis. De eerste BM’er werd gebouwd in 1918, 90 jaar geleden. De laatste 40 jaar was de klasse op de achtergrond geraakt, maar er is nu weer een nieuwe BM’er gebouwd.

Zeilen

Zeilen nr. 5 van mei heeft weinig nieuws over of voor het Varend Erfgoed. Wel voor wereldomzeilers en vertrekkers.

Spiegel der Zeilvaart

De Spiegel der Zeilvaart mag je als liefhebber van Varend Erfgoed eigenlijk niet missen. Zo is er het tweede deel over het gebruik van bijboten (sloepen) bij de koopvaardij, marine en visserij. Over verkennen, boegseren en ankers uitbrengen.
Peter Fokkens komt met het vierde en laatste deel van een Atlantische reis met de Wylde Swan. Hij was als coach mee voor de Amerikaanse trainees én de bemanning. Het laatste deel eindigt in Bergen, Noorwegen, waar de trainees van boord gaan. Ze hebben wat geleerd deze reis.

Twee zeilschippers kochten het Stoomschip Succes op een veiling. Ze gaan het inzetten als partyschip in hun bedrijf dat al met 4 salonboten verhuurt.

Ook heeft de Spiegel der Zeilvaart een interessant artikel over ‘400 Jaar oorlogswerf in Chatham’.

Een bijzonder schip is de platgatbotter Erato, die in 1928 als jacht werd gebouwd in Leeuwarden. het schip vaart nog steeds, na 90 jaar. Een uitgebreid verhaal.
Wim de Bruijn schreef en artikel over Ron de Vos. Ron schrijft niet alleen boeken, maar ontwerpt ook zeilschepen van de toekomst. Hij heeft verschillende soorten ‘windschepen’ ontworpen om in de toekomst weer op grote schaal zeilend vracht te varen op zee. Zijn uitgebreide ‘windschipdossiers kunnen een goede start zijn voor een reder voor nieuwbouw of voor subsidie-aanvragen, of om als overheid ondernemers uit te nodigen om aan duurzaam transport te ontwikkelen.

RVEN
EOC