De Rijkswaterstaat 1 (RWS1) prominent bij Vlootschouw

In de vlootschouw van donderdag 14 juni neemt de RWS1 een prominente plaats in. Naast historische schepen zullen ook moderne schepen een rol spelen in de vlootschouw waarbij de Groene Draeck langs de schepen vaart. Zo is ook de Edax van de partij: de enorme snijkopzuiger die aan het Suez kanaal gewerkt heeft, maar ook aan de Marker Wadden.

De RWS 1 werd in 1912 in opdracht van ingenieur Cornelis Lely gebouwd als Directievaartuig voor Rijkswaterstaat. In de Eerste Wereldoorlog zijn er twee gekoppelde Kromhout-motoren ingezet van ieder 45 pk. Na deze motoren zijn nog verscheidene andere geplaatst. Het schip was in die tijd werkzaam voor het Arrondissement Hoorn van Rijkswaterstaat. Na de eerste wereldoorlog werd met dit schip de toenmalige Duitse kroonprins naar Wieringen gebracht.

De naam van het schip werd overigens ook enige tijd gewijzigd in ‘Noord-Holland’ maar de laatste jaren vaart zij weer onder haar oorspronkelijke naam: RWS 1. Dit bijzondere scheepje met haar klassieke lijnen is eigendom van Rijkswaterstaat en valt daarmee onder het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ondanks haar respectabele leeftijd van 103 jaar, ziet zij er als nieuw uit. Rijkswaterstaat gebruikt het schip nog steeds voor officiële bezoeken en momenten. Ook is de RWS 1 altijd vertegenwoordigd op belangrijke maritieme evenementen in Nederland.

Kijk hier voor een overzicht van de vlootschouw

De Rijkswaterstaat 1 (RWS1), aanvankelijk een zeilschip, maar tegenwoordig een ‘motorzeilklipper’.

EOC
RVEN