Zweedse Oost-Indië vaarder Götheborg vaart opnieuw uit dankzij Greencarrier

Greencarrier AB heeft de Zweedse ‘Götheborg’ overgenomen van stichting Ostindiefararen Götheborg. Hierdoor komt de Zweedse replica van een Oost-Indië vaarder weer los van de kant, en zijn er zelfs concrete plannen om met het schip naar China en Azië te zeilen in 2022.

Het doel van de overname is tweeledig, enerzijds om toekomstige reizen naar bijvoorbeeld Azië en China mogelijk te maken, maar ook om voor Greencarrier nieuwe handelsmogelijkheden met Azië te creëren. “Het schip past goed in de Greencarrier-groep en de waarden die wij vertegenwoordigen. We zien het schip als een uitstekend platform om het Zweedse zakendoen en de Zweedse cultuur te promoten. Tevens willen we meer aandacht besteden aan duurzaamheids kwesties.

Greencarrier is een logistiek bedrijf met een wereldwijde focus en met een sterke vertegenwoordiging in China. “Met de overname verwchten we dan ook verbreding van onze portefeuille met handelsactiviteiten met Azië. Het SOIC-merk geeft ons een natuurlijk en een goede basis om handel op te bouwen. ” verwacht Johan Jemdahl, CEO van Greencarrier AB.

“Het Zweedse schip Götheborg is op haar best wanneer ze vaart, en dat is in overeenstemming met het doel van de stichting. De kosten voor het varen zijn voor de Stichting echter veel te hoog. Zij zijn al heel lang op zoek naar een oplossing en zijn blij dat Greencarrier nu aan dit avontuur begint. Met deze overeenkomst kan het schip een belangrijke functie blijven vervullen en betrokken zijn bij de marketing van Göteborg, West-Zweden en Zweden in het buitenland. ” zegt Claes G Berglund, voorzitter van de Stichting Ostindiefararen Götheborg.

De ambities zijn om in 2021, wanneer de omstandigheden dat toelaten, beperkte afvaarten uit te kunnen voeren en om in 2022 naar Azië en China te varen. Het vertrek naar China staat gepland in april en gaat via een aantal haltes in de Middellandse Zee, het Suezkanaal, India en nog een aantal havenstops in het verre oosten voor aankomst in China. De exacte reis wordt op dit moment gepland. Nieuw aan deze reis is dat het schip dat het schip een beperkt aantal passagiers kan meenemen. Onderhandelingen met de verschillende havens en geïnteresseerde partners hebben nu de hoogste prioriteit en de werving van bemanning zal in de loop van het jaar beginnen. Aankomst in China staat gepland voor oktober 2022.

Greencarrier had SOIC Ship Management AB in het najaar van 2019 overgenomen. Dit bedrijf beheert het schip en heeft sindsdien veel tijd en geld geïnvesteerd in het borgen van de de zeewaardigheid van het schip. Het Zweedse schip Götheborg is nu in zeer goede staat en is klaar om uit te varen.

De 47 meter lange Götheborg is een varende replica van de Zweedse Oost-Indische Götheborg I, in 1738 te water gelaten. Op 12 september 1745 zonk het oorspronkelijke schip voor de kust van Göteborg terwijl het de haven naderde bij haar terugkeer van een derde reis naar China. De bouw van de replica begon in 1995, de romp ging in 2003 te water en ze werd voor het eerst volledig getest in 2005. Een groot deel van de tijd werd besteed aan het onderzoeken hoe de replica opnieuw moest worden opgebouwd. In 2008 voltooide Götheborg de eerste rondreis over de Oostzee. Het is een van ‘s werelds grootste operationele houten zeilschepen.

Na het behalen van de nodige veiligheidscertificaten van Det Norske Veritas, voer het schip in oktober 2005 naar China, ongeveer zoals het oorspronkelijke schip deed. De reis duurde ongeveer 18 maanden en de 80 bemanningsleden wisselden tijdens havenstops. Het schip keerde op 9 juni 2007 terug naar Göteborg. Na haar laatste tour langs verschillende Europese havens lag het schip sinds 2013 stil in Götheborg.