Nieuws

Foto van de week: pannepotten op het strand

EOC
FVEN

Tot aan de eerste wereldoorlog gebruikten de Pannese vissers Panneschuiten, in het vissersjargon Pannepotten genoemd. Dankzij de ronde romp kon dit type boot droog vallen op het strand. Rond 1911 waren er een 100-tal dergelijke boten in De Panne, toen – na Oostende – de belangrijkste vissersgemeenschap aan de Belgische kust. De schepen voeren met loggerzeilen. Loggerzeilen worden naast de mast gehangen, dit in tegenstelling tot gaffelzeilen die achter de mast komen.

Toen de geplande schuilhaven er niet kwam, weken heel wat vissers uit naar Nieuwpoort en Oostende. De overgebleven vissers schakelden over op de Pannekotter, een iets kleinere strandsloep opgetuigd met een kotterzeil. Het waren open sloepen met een gedekte voorplecht (roef), een mast en een kluiverboom. De zeilen bestonden uit een groot gaffelzeil, een fokzeil (stagzeil), een kluiver en een topzeil. Enkele kleine pannepotten werden ook op deze manier opgetuigd, maar daar bleef de druilmast (achteraan) nog staan.

In de Panne is een werkgroep actief om de geschiedenis van het vissen vanuit de Panne te onderzoeken en aan het publiek te tonen. Tevens hebben zij plannen om een replica op ware grootte van een pannepot te gaan bouwen.

Pannepot is een reeks van Belgische bieren van hoge gisting. De naam verwijst naar de vissersboten van De Panne, begin jaren 1900 en naar het donkere bier die door de vissers gedronken werd.

De foto stond ook in de Facebook groep Houten Beroepsvaartuigen, met dank aan Ronald Geirnaert.