Mayflower komt tot leven in VR techniek

Het is bijna onmogelijk, 400 jaar later, om je voor te stellen hoe in september 1620 groepen Engelse puriteinen voor het laatst naar hun vaderland keken terwijl ze een paar vochtige, gladde treden afdaalden in Plymouth . Hoe ze zich voelden toen ze naar de Mayflower werden gebracht, een klein, krakend, vierkant getuigd koopvaardijschip dat buiten de haven lag afgemeerd – en wat ze van het schip dachten, met zijn basisvoorzieningen en lading.

Maar na vier eeuwen kunnen we, dankzij virtuele en augmented reality-technologieën, voor het eerst zien hoe dat vertrek eruit zou kunnen zien.

Het Virtual Mayflower-project was een van de meest uitdagende die het HIT Team van de University of Birmingham ooit heeft ondernomen, door historisch onderzoek en te beslissen hoe ze interactieve technologieën kunnen gebruiken voor een breed scala aan eindgebruikers met verschillende leeftijden en achtergronden.

Na het benutten van VR- en AR-technieken kwamen verzoeken om betrokken te worden bij de 400ste herdenkingen van het zeilen van de Mayflower. De eerste grote ontwikkeling was een uitnodiging voor een bezoek aan de Mayflower II in Plymouth, Massachusetts en Plimoth Plantation, de oorspronkelijke locatie van het eerste huis van de Pilgrims in de nieuwe Wereld.

Daar werden 360-graden bolvormige panoramische camera’s te gebruiken om delen van het schip vast te leggen (inclusief uitzicht vanaf het kraaiennest) en ze kregen ook de indrukwekkende kostuumopslagplaats van de plantage te zien. Dit zou van onschatbare waarde zijn tijdens de latere reconstructie van de virtuele pelgrims en de bemanning van het schip. Ook werd de ‘sloep’ van de Mayflower II gepresenteerd – een replica van een kleine boot die in 1620 in vier stukken over de Atlantische Oceaan werd verscheept, weer in elkaar gezet om de vroege verkenningsteams naar het schiereiland van Cape Cod te brengen, en later gebruikt om de pelgrims te landen op Plymouth Rock.

Lees het gehele artikel op de bron: the Conversation

Afbeelding: VR modellen van de Mayflower en de Speedwell. De Speedwell was met Pilgrim Fathers vanuit Nederland vertrokken maar bleek niet zeewwardig genoeg. Ze was in Plymouth achtergelaten. HIT Team, University of Birmingham