Komt het Warnser skûtsje uit Den Haag terug naar huis?

Het zou zo mooi zijn: de terugkeer van het skûtsje De Verwisseling naar Warns. Maar daar moet wel een goed plan achter zitten, vindt Willem Prins, achterkleinzoon van de oorspronkelijke schipper. ,,Ik wil er een doel mee hebben. We moeten het skûtsje niet hebben om het hebben.”

Veel skûtsjes zullen er niet liggen in de binnenstad van Den Haag, dus valt het schip op aan de kade aan het Zieken. De geschiedenis van het schip is niet helemaal duidelijk, vertelt Prins. ,,Mijn overgrootvader heeft ‘m laten bouwen in 1914, maar we weten er eigenlijk niet heel veel van. Er werd eigenlijk nooit over gesproken bij ons thuis.”

Vrachtvervoer
Wel wist Prins te achterhalen dat zijn overgrootvader Cornelis de Boer in 1914 het ijzeren skûtsje op de werf van Minne Molles van der Werf in Sneek liet bouwen voor vrachtvervoer. Tot 1933 verdiende hij zijn brood met het schip. ,,Daarna is het verkocht aan iemand in Hemelum, en verder kon ik weinig vinden. Maar uiteindelijk heeft iemand uit Den Haag het schip in 2005 in Harlingen gekocht.

Mijn dochter vond het schip zo’n tien jaar geleden op Facebook.” De huidige eigenaar wilde op het schip gaan wonen, maar door gezondheidsklachten is dat nooit gelukt. ,,Hij ziet het nu niet meer zitten en wil ervan af.”

Animo
En dus wil Prins het skûtsje terug naar Warns halen. ,,Maar ik wil eerst peilen of er animo voor is, en kijken wat de plannen zijn. Ik kan ’m kopen en achter mijn huis neerleggen, maar dat is niet de functie die het moet hebben.”

Oproep
Prins plaatste daarom een oproep in dorpskrant De Warnser Poarte. Mensen met een goed idee kunnen zich bij hem melden. De eerste twee hadden zich gisteren al gemeld.

Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad