Geschiedenis van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen

De geschiedenis van Groningen wordt in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/ Museum aan de A. Deze week: scheepsmodellen in het Goudkantoor.

In 1930 maakte de scheepvaart in Groningen een grote verandering door. De zeilvaart liep op zijn eind en de introductie van de scheepsmotor nam een grote vlucht. De oude zeilschepen werden opgedoekt. Daarmee verdwenen ook geleidelijk de tradities en de verhalen van de oude zeilvaart en de houten scheepsbouw.

Drie invloedrijke heren uit de stad, sterk begaan met de scheepvaartgeschiedenis van Groningen, zagen deze dreigende ondergang en richtten met 708 gulden in kas in 1930 de Vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum op.

De modellen verbrand
Het museum werd gevestigd in het Goudkantoor in Groningen. Van alle scheepsmodellen die het museum in de oorlog rijk was, overleefde er slechts ééntje de bevrijding. Café De Unie, aan de noordzijde van de Grote Markt, met daarin de complete geëvacueerde collectie scheepsmodellen, vloog namelijk in brand. De collectie ging volledig verloren, op één klein model van de tjalk Daatje na, dat opgesteld stond achter een schoorsteenkanaal.

Vanaf 4 september: eerbetoon aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Ruim 90 jaar geleden, op 10 januari 1930, werd de Vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum opgericht door drie notabele Groningers. Negentig jaar later, op 7 augustus 2020, werd deze vereniging opgeheven en werd de stichting Museum aan de A officieel ingeschreven bij de notaris.

In het museum vanaf 4 september een ‘Ode aan 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum’. Het gaat over de bijzondere geschiedenis van het museum, maar tegelijkertijd wordt ook ingegaan op de verschillende functies van een museum. Een museum verzamelt, beheert en presenteert. Waarom is het behoud van erfgoed belangrijk voor ons allemaal? Speciale aandacht is er voor de vele schatkamers die de provincie rijk is

Meer weten over de geschiedenis van het Noordelijk Scheepvaartmuseum? En alvast meedenken met het nieuwe Museum aan de A? Kom vanaf 4 september naar de tentoonstelling ODE – 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Kijk hier voor meer info

Afbeelding: Scheepsmodellen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in het Goudkantoor, Grote Markt 1935. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven