Archeologie, Musea en Behoud

Koper gezocht voor oudste schip van La Rochelle

Het oudste schip van de Franse kustplaats La Rochelle wordt geveild. Het gaat om de driemaster Ze Boat uit 1875. Het 30 meter lange schip moet weg omdat het stadsbestuur haar ligplaats heeft opgeheven.

Het schip heeft een uitzonderlijke geschiedenis. Ze werd in Zweden gebouwd en kwam in eerste instantie in de vaart als stoomschip voor het vervoer van cement. Pas later werd ze opgetuigd met drie masten. Als schoener werd ze een postschip en vervolgens een drijvende kerk om de Baltische eilanden te evangeliseren.

In 1996 werd het schip omgebouwd tot pleziervaartuig om de wereld mee rond te zeilen. Een Franse familie kocht haar in 2017 en bracht het schip naar de haven van La Rochelle. Daar zou ze haar vaste ligplaats krijgen.Twee jaar geleden kondigde het stadsbestuur echter aan dat Ze Boat weg moest, om plaats te maken voor andere schepen. Een ligplaats was wel mogelijk, maar alleen als daarvoor 4000 euro per maand zou worden betaald. Dat geld heeft de familie niet. Een petitie en media-aandacht brachten de overheid niet op andere gedachten. Het schip ligt nu in Tonnay-Charente en wordt sinds februari te koop aangeboden voor 130.000 euro. Maar omdat zich tot nu toe geen koper heeft gemeld, wordt ze nu geveild.

Het schip heeft als charter gevaren, maar deed ook dienst als Airbnb. Er is accommodatie voor 10 personen verdeeld over 5 hutten. Tevens zijn er badkamers en een volledig uitgeruste keuken aan boord. In 2023 werd het schip gemoderniseerd met radar-apparatuur, nieuwe motoraccu’s, Isuzu generatorset en een hydraulische ankerlier. De zeilen (250 vierkante meter) zijn volgens de veilingsite in goede staat. In de machinekamer staat een 460 pk Volvo Penta hoofdmotor uit 1996. In Nederland kunnen biedingen uitgebracht worden via tussenpersoon Troostwijk Auctions. De koper moet haar zelf ophalen in Frankrijk.

Tot nu toe is 27.000 euro geboden, de veiling sluit zaterdag 11 mei.

Lees dit artikel in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).