Evenementen

Ambachtse historische scheepswerf opent expositie

“Het is prachtig dat een kleine Ambachtse scheepswerf een vierde generatie verwelkomt. Daar ben ik trots op.” Zo opende oud-burgemeester Herman Jonker, betrokken bij het Historisch Genootshap, de expositie over 100 jaar scheepswerf ’t Anker.

De tentoonstelling geeft een korte impressie van de geschiedenis van de werf, die in 1924 ontstaan is aan de Dorpsstraat. Daar werd begonnen met de bouw van roeiboten en vletten. Sinds 1946 is de werf verhuisd naar de Veerweg, omdat toen de Oostendamse sluis afgesloten werd. Tegenwoordig ligt het accent van de werkzaamheden op onderhoud en reparatie van binnenvaartschepen, terwijl ook wel oude binnenvaartschepen worden gerestaureerd. De werf is steeds geleid door iemand van de familie Buitendijk, thans de derde generatie.
De tentoonstelling geef een beeld van de geschiedenis van de Veerweg, ooit ontstaan in 1901.

In de tentoonstelling zijn foto’s te zien van Jan Buitendijk, die vele jaren (mede-) directeur van de scheepswerf is geweest. Jan Buitendijk is een verdienstelijk hobbyfotograaf, wiens werk in het verleden buiten de gemeente is geëxposeerd en nu ook in Ambacht voor het eerst te zien is.

Openingstijden

De expositie is te zien met ingang van zaterdag 4 mei t/m zaterdag 23 juni, ieder woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.
In cadeauwinkeltje Den Brommert zal ook het jubileumboek te koop zijn.
Naast de geschiedenis van de scheepswerf bevat het boekje ook veel interessante historische informatie over Ambacht. Het boekje, dat in beperkte oplage is gedrukt, kost € 19,95.

Lees het verslag van de opening op de website van Ambacht.net.