Natuur en Landschap

Zes loeizware sluisdeuren uit historische Hunsingosluis in Zoutkamp getakeld

De restauratie van de historische Hunsingosluis in Zoutkamp komt op stoom. Het rijksmonument is toe aan een stevige opknapbeurt en om dat te kunnen doen moeten de loodzware sluisdeuren er uitgehaald worden.

‘Dit zijn mooie dagen voor ons’

Uitvoerder Matthijs Buter van Aannemer Strukton bekijkt de hijsklus donderdagmorgen in Zoutkamp met tevredenheid. ‘Dit zijn mooie dagen voor ons en het gaat gesmeerd. De deuren lieten zich er vlot uittakelen.

’Woensdag zijn de vier grote, zogeheten vloeddeuren uit het monument getakeld en donderdag zijn de twee kleinere ebdeuren aan de beurt.

Restauratie

Buter: ‘Donderdagavond gaan ze met een convoi exceptionnel naar een werkplaats in Harlingen. Daar worden ze helemaal nagekeken en alles wat vervangen moet worden, wordt vervangen. Op het eerste oog zien de deuren er goed uit, maar schijn kan bedriegen. Deze deuren hebben jarenlang onder water gezeten en dan kan er geen zuurstof bij. Ze kunnen dan niet gaan rotten. Maar nu we ze er uitgehaald hebben kan er zuurstof bij en dan wordt het anders. In de werkplaats kunnen ze precies zien wat hun toestand is en wat er nodig is om ze te restaureren.’

De restauratie van de historische Hunsingosluis is onderdeel van wat de ‘Nieuwe Waterwerken Zoutkamp’ wordt genoemd. Daarin werken Waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en gemeente Het Hogeland samen om allerlei grote bouwprojecten uit te voeren. Eén daarvan is de bouw van een complex waarin een nieuw gemaal en de Hunsingosluis worden geïntegreerd.

Lees het originele bericht met video op RTV Noord

Foto’s: © Jan Been/RTV Noord