Evenementen

24-uurs Zeilrace start nu ook vanaf Den Helder

De organisatie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace kiest voor Den Helder als nieuwe startplaats op het wad.

De 24 uurs zeilrace is het grootste zeilevenement van Nederland met meer dan 400 deelnemende kajuitzeilboten voor zowel wedstrijdzeilers en toertochtzeilers.
Doel: zoveel mogelijk mijlen maken in 24 uur. Je mag zelf bepalen in welke starthaven je wil starten. De massale finish is na 24 uur varen in Medemblik, waar de deelnemers enthousiast worden onthaald door veel publiek op de kade en havenhoofden.De organisatie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace kiest voor Den Helder als nieuwe startplaats op het wad. Nieuw is ook dat de deelnemers dit jaar in drie startgroepen starten in plaats van vier. Daarmee blijft de organisatie van deze 59ste editie van één van de grootste kajuitzeilevenementen in Noord-Europa in beweging. Op vrijdagavond 30 augustus 2024 gaan de honderden boten vanuit dertien havens langs het Marker- en IJsselmeer en de Waddenzee van start. Een etmaal later volgt het feestelijke onthaal in Medemblik.
Het aantal startplaatsen is gelijk aan vorig jaar, maar in plaats van Kornwerderzand als startplaats op het wad kunnen de deelnemers nu starten in Den Helder. “In Kornwerderzand wordt druk gebouwd”, vertelt Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité. “Vorig jaar bleek daar te weinig ruimte om te starten en dus hebben we nu voor Den Helder gekozen. Dat levert tegelijkertijd een grotere puzzel op en dus meer uitdaging voor de zeilers. Vanuit Den Helder is het zo’n halve mijl naar de eerste boei, waarna de zeilers kunnen kiezen om via de Noordzee rondom de eilanden te zeilen, over het wad naar Kornwerderzand of meteen terug te schutten naar het IJsselmeer. Afhankelijk van de stroom en wind zijn er meer mogelijkheden voor de eerste rakken. We denken daarmee een uitdagend element te hebben ingebouwd voor de deelnemers.” Net als vorig jaar verplaatst Rijkswaterstaat tijdens de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace de sportboeien op het Markermeer en legt een extra sportboei uit.

Bron: persbericht 24-uursrace. Meer informatie is te vinden op de site van de 24-uursrace.