7 jaar na het zinken drijft de Bremer Hanze-kogge weer

In 2014 zonk de Hansekogge van Bremen op de Schlachte. Na ruim zes jaar bouwen werd zaterdagmiddag 20 maart in Bremen de kogge-replica “Roland von Bremen” het water in gehesen. Het is een replica van een Hanze-kogge die in 1380 tijdens een storm verloren ging toen het nog niet geheel was afgebouwd. Het wrak werd in 1962 ontdekt tijdens het baggerwerk voor Neustädter Hafen. 

Een stroomstoring was in 2014 waarschijnlijk de reden voor de ondergang van het replica Hanze kogge “Roland von Bremen”. Een woordvoerder zei dat de verwarming aan boord het begaf waardoor een afsluiter bevroor. Daarop was het schip gezonken.

De kogge in betere tijden

Volgens de exploitant zal de “Roland von Bremen” over twee jaar weer aan de Schlachte afmeren en daar een drijvend museum worden. Er zullen ook mogelijkheden zijn voor feesten en evenementen. Tot die tijd moet echter de binneninrichting en andere werkzaamheden aan de kogge worden voltooid.

Op de scheepswerf in Hohentorshafen werd het schip volledig ontmanteld en vervolgens weer in elkaar gezet met nieuwe en oude materialen. De restauratie heeft ca 250.000,- euro gekost.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Buten und binnen

Of bekijk de video op youtube hieronder: