Sikke Heerschop geeft bijzonder cadeau aan Skûtsjemuseum

“Wat moet je in godsnaam met twee skûtsjes?”, dat was de vraag die de laatste tijd omging in de skûtsjewereld. Schipper Sikke Heerschop kocht, naast zijn eigen skûtsje, namelijk nog een tweede. Maar nu blijkt waarom: hij doneert het aan het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Het betreft de Ulbe Zwaga, een skutsje dat eind jaren 80 mee deed in de SKS.

“Ik was al een paar keer bij het museum geweest en ik dacht: hier ligt niet eens in skûtsje. Er ligt een replica, maar een ijzeren skûtsje ligt er niet. Ik dacht, daar moeten we wat op vinden”, legt Heerschop uit. Met de donatie wil hij het museum steunen, zegt hij. “Ze doen zulk geweldig mooi werk, dat moet je steunen. Dat doe ik op deze manier.”

De oplossing kwam toen een bekende van zijn skûtsje af wilde. “Hij wilde niet dat het gesloopt werd of dat het een recreatieschip zou worden, dan wordt het lastig.” Heerschop had dus een mooi alternatief: “Omdat hij me eerder had geholpen dacht ik, dan lossen we twee dingen op. Hij van zijn schip af, en het museum een skûtsje.”

‘Wat moeten we ermee?’
Het museum wist eerst niet wat ze er mee aan moesten, zegt Sietse Bruinsma. “Toen we het voor het eerst hoorden dachten we, wat moeten we met een skûtsje? Maar toen het even inzakte zeiden we: dit is een prachtig museumstuk, en zo willen we het ook gebruiken.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland