Veiligheid

Veiligheidskompas: Tuigboek biedt ondersteuning

EOC
FVEN

Door de BBZ, de branchevereniging voor de beroepschartervaart, wordt een aparte site onderhouden over veiligheid, het Veiligheidskompas. De informatie hierop is o.a. bedoeld voor scheepseigenaren, en gaat in op alle mogelijke veiligheidsaspecten aan boord. Recent nam de BBZ een artikel op over het tuigboek, dat voor de beroepsvaart verplicht wordt, en ook voor pleziervaarders op grotere schepen een belangrijke toegevoegde waarde kan hebben.

Gedurende het seizoen worden er regelmatig onderdelen van de tuigage vervangen, aangepast of onderhouden. De aandacht er voor houdt eigenlijk nooit op. Om het overzicht in die dynamische situatie goed te kunnen behouden, maar ook om verantwoording af te kunnen leggen over de wijze waarop de veiligheid geborgd is, kan gebruik worden gemaakt van een tuigboek.

Voor elk schip kan een tuigboek ondersteuning bieden aan de bemanning en eigenaar. Hoe complexer de tuigage, hoe groter het belang er van kan zijn. Voor passagierszeilschepen in de binnenvaart is het tuigboek verplicht van af 1 april 2024. Aan het verplichte tuigboek voor deze schepen worden eisen gesteld. Het moet de volgende informatie bevatten:

  1. Algemene gegevens van het schip
  2. Tuigage onderdelen in een overzicht (ten minste alle in ESTRIN vermelde zaken)
  3. Een schematische tekening van de tuigage (kan zijn op basis van het Tuigplan uit het stabiliteitsboekje) met verwijzing naar de onderdelen in Excel (of iets soortgelijks). Benoemd zijn tenminste:
    • rondhouten
    • staand want
    • lopend want
    • zeilen, genummerd, met oppervlak
  4. On-board controle regime voor tuigage onderdelen (checks)
  5. Log van bevindingen van punt 5
  6. Een overzicht van de onderhoudsplanning voor de tuigage
  7. Log van de onder 6 genoemde planning

Voor de pleziervaart is een tuigboek niet verplicht, maar iedereen kan een eigen tuigboek ontwerpen en opzetten. Zo kan de onderdelenlijst in een spreadsheet programma opgetekend zijn.  Of een schoolschrift. Dat kan ook. De bovenstaande punten zijn daarbij een goed uitgangspunt.

In een schematische tekening van het schip kun je het staand en lopend want en de zeilen opnemen. De tekening dient dan als uitleg bij de onderdelen lijst en het is dan ook goed om verwijsnummers te gebruiken.
Het is ook mogelijk om voor staand en lopend want een aparte tekening te maken, als het te vol is bijvoorbeeld.

Lees het hele verhaal en veel meer nuttige informatie op het Veiligheidskompas.