Stichting Maritiem Patrimonium wint Belgische Erfgoedprijs 2021

Antwerpen – De stichting Maritiem Patrimonium, een organisatie die varend maritiem erfgoed behoedt van de sloop, heeft het afgelopen weekend de Erfgoedprijs 2021 gewonnen. De jury had onder meer lof voor hun projecten rond de mijnenveger M477 Oudenaarde en het lichtschip West-Hinder III.

De Erfgoedprijs, die door de provincie Antwerpen voor de vierde keer werd uitgereikt, bekroont organisaties of verenigingen die het erfgoed in de regio in de kijker zetten. Vijf genomineerden maken dan kans om een geldprijs van 10.000 euro in de wacht te slepen.

BNS Oudenaarde M477 - ShipSpotting.com - Ship Photos and Ship Tracker

Als winnaar kwam dit jaar de stichting Maritiem Patrimonium uit de bus. De organisatie werd in 2018 in het leven geroepen om varend erfgoed onder de aandacht te brengen. Hun eerste projecten zijn het lichtschip West-Hinder III en de mijnenveger M477 Oudenaarde. Hun doelstelling is niet enkel de restauratie en het beheer, maar vooral ook het openstellen voor het publiek en het ontsluiten van de kennis over deze schepen.

“Hun aandacht voor diverse publiekswerking, mondelinge geschiedenis, het papieren archief en de digitalisering,  is lovenswaardig.  De toekomst gerichte samenwerking met de hogere Zeevaartschool om de jongere generaties te bereiken, is bijzonder”, aldus de jury.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC