Oostindiëvaarder Götheborg vaart in 2022 naar China

De Götheborg, een replica op ware grootte van een Zweedse Oost-Indiëvaarder, voer op 3 september van Stockholm naar haar thuishaven Götheborg als voorbereiding op een reis naar Azië in april volgend jaar. Door de overname van het schip door de Zweedse rederij Greencarrier AB zijn er ruimere mogelijkheden voor het schip om weer te gaan varen.

Expeditie 2022 naar Shanghai
De geplande route van het schip op Expeditie 2022 omvat stops in Londen, Lissabon, Palma de Mallorca, Athene, Alexandrië, Djibouti, Muscat, Chennai, Singapore, Ho Chi Minh City, Hong Kong en Shanghai. Als alles volgens plan verloopt, zal Götheborg ergens in oktober 2022 in Shanghai aankomen. De reis is bedoeld om de Zweeds-Aziatische handel te bevorderen en nieuwe zakelijke kansen te creëren.

Grootste zeilende replica
De bijna 60 meter lange Oost-Indiëvaarder wordt gezien als ’s werelds grootste operationele houten zeilschip en is gebouwd naar de Götheborg die in 1745 voor Göteborg zonk, terwijl ze de haven naderde bij haar terugkeer van een derde reis naar China.Het originele scheepswrak werd in 1984 gevonden, waardoor het idee ontstond om een ​​replica te bouwen. De werkzaamheden begonnen in 1995 en het schip werd acht jaar later te water gelaten. Tussen 2005-2007 voer het schip de historische route naar Azië en terug. De laatste van verschillende reizen door Europa was in 2015.

“Sinds onze laatste expeditie naar China hebben we hier naar uitgekeken”, zei de kapitein van het schip, August Jansson. “Nu lijkt het erop dat het waar zal worden, dus we zijn allemaal heel blij.”