De duikers van Northseadivers hadden het wrak al langer in beeld, maar ze dachten eerst dat het een ander schip was. Nadat voorwerpen uit het schip werden gevonden, werd duidelijk dat het om de Nordlyset gaat. Vooral de scheepsbel mét naam was onmiskenbaar.
Coen Onstwedder uit Zaandam is de leider van Northseadivers. ,,Ons team volgt de cursus Nautical Archaelogy Society, in samenwerking met de Rijkst voor Cultureel Erfgoed. Dit wrak is voor ons een studieobject. Volgens de officiële wrakkenkaart moest op deze plek de Mary Emma liggen, een Engelse schoener. De Nordlyset zou verderop zijn.”Rond Texel en Den Helder liggen zo’n 250 scheepswrakken op de Noordzeebodem
Het schip ligt 1,5 mijl van de Razende Bol. Bij de reddingsactie voor de Nordlyset kwamen twee redders uit Den Helder om het leven. De roeiboot van redder Dirk Stein kon de zinkende Nordlyset nog bereiken, maar werd kort daarna door een golf opgetild en omgegooid. Van de 23 mensen in het water verdronken er negen, onder wie Stein en de roeier Bethlehem. De overige opvarenden konden alsnog veilig aan land worden gebracht. Een van de oprichters van Norden, Daniel Wright, was aan boord van het schip. Ook hij overleefde de scheepsramp niet.

 – Pronkstuk
De bel van de Nordlyset wordt een van de pronkstukken op een expositie van Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Onstwedder: ,,De tentoonstelling is vanaf augustus en duurt twee jaar. Centraal staan zeven wrakken. Er zijn ook voorwerpen te zien die wij in de loop van de jaren hebben gehaald van deze wrakken.” De bel keert daarna terug naar Kopenhagen. Naar rederij Norden.

Foto: duikers bij de schroef van de Nordlyset