Archeologie, Musea en Behoud

Scheepswrak in Bant blijft zichtbaar voor publiek

FVEN
EOC

Het scheepswrak dat deze zomer in de Noordoostpolder is opgegraven, blijft als bezienswaardigheid bewaard voor het publiek. Staatsbosbeheer heeft de spanten van het wrak geadopteerd.

De opgraving door archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen is per 1 september afgerond. Komende winter worden de spullen die in het schip zijn gevonden nog aan nadere studie onderworpen. Normaliter worden houten scheepsrestanten na het in kaart brengen weggegooid. ,,Dat zou toch zonde zijn,” vindt boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer. ,,Dit wrak hoort bij het verhaal van de Zuiderzee. Zo’n heel schip conserveren is niet mogelijk, want dat kost miljoenen. De provincie Flevoland is eigenaar van dit scheepswrak, maar heeft er afstand van gedaan. Staatsbosbeheer gaat de spanten nu bewaren en tentoonstellen.”

 – Schoterveld
Op donderdag 20 september worden de spanten in het nieuwe natuurgebied Schoterveld door Staatsbosbeheer voor een deel in de grond gegraven. Ze liggen dan op een kilometer afstand van het weiland van de boer die het wrak vond toen zijn ploeg er achter bleef haken.

 – Spanten
Boswachter Bergman: ,,De spanten zijn ongeveer anderhalve meter lang. We steken ze vijftig centimeter de grond in, zodat een meter spanten boven het maaiveld zichtbaar blijft. We zetten de spanten precies in de vorm zoals het schip is gevonden. We plaatsen er een informatiebord bij met foto’s van de vier kanonnen, de lepels, kogels, kruiken en alle andere spullen die in het schip zijn gevonden. Deze vondsten zullen op termijn te bezichtigen zijn in het Nieuw Land Erfgoedmuseum in Lelystad.”

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor Premium