Zeeuwse hoogaarzen vliegend door de lucht het water in

Het vaarseizoen staat op het punt van beginnen. En dus was het hoog tijd om de hoogaarzen – zeilschepen die vroeger voornamelijk werden gebruikt in de Zeeuwse visserij – uit de Machinefabriek in Vlissingen te halen. ‘Vliegend’ door de lucht belandden ze vervolgens in het water. “Het is elk jaar weer een spannend moment”, zegt Mart Sturm van Stichting Behoud Hoogaars.

“Het is heel bijzonder dat we ze nog hebben, ze kunnen onderhouden en ermee kunnen varen”, vervolgt Sturm die onder meer verantwoordelijk is voor de coördinatie van het onderhoud. De historische houten zeilschepen – zo’n duizend stuks in totaal – werden tot zo’n vijftig jaar geleden voornamelijk gebruikt in de Zeeuwse visserij. Tegenwoordig zijn er nog zo’n twintig over en zijn de achttien ton wegende schepen via Stichting Behoud Hoogaars te huur voor de pleziervaart.

Zo’n dertig vrijwilligers hebben sinds afgelopen november, toen de hoogaarzen weer binnen waren, hard gewerkt om de schepen weer in topconditie te krijgen. Ze zijn onder meer geschuurd en opnieuw in de lak gezet. Ook zijn de masten geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd. Verder zijn onder meer kleine reparaties uitgevoerd aan het houtwerk. De komende dagen zijn de mannen van de stichting nog druk bezig om de schepen helemaal klaar te stomen voor een paar mooie maanden in het water.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zeeland

EOC
RVEN