Schippers op salonboten moeten weten van gastheerschap

Met zijn rederij Aemstelland was Erik Musegaas een van de eersten met salonboten in de Amsterdamse rondvaart. Inmiddels zijn salonboten een bekend gezicht op de grachten, maar de gemeente Amsterdam zorgt coor onzekerheid in de branche.

Erik Musegaas (1964) is oprichter en eigenaar van Rederij Aemstelland in AMsterdam. Daarnaast is hij secretaris van Vereingde Rederijen Amsterdam (VRA). “Ik ben van kinds af aan opgegroeid met boten”, vertelt hij. “Mijn broer is ooit een zeilschool begonnen in Weesp, later in Monnickendam en uiteindelijk in Annecy in Frankrijk. Mijn vader had een skûtsje waarmee we vaak gingen varen. IIN het weekend waren we altijd op de boot en voeren door Nederland. Zo ben ik opgegroeid met boten om me heen.”

Musegaas, die aan de hotelschool had gestudeerd, kocht in 1996 de bij Nicolaas Witsen gebouwde salonboot Panta Rhei van een particulier uit Den Haag met het idee om er in Amsterdam passagiers mee te varen. “De markt kende toen voornamelijk rondvaartboten. De gemeente nam in 1996 een motie aan waarmee ze wilden dat er grotere salonboten kwamen in de stad om het aanbod diverser te maken. Ze zagen in dat rondvaartboten goed waren voor grotere groepen toeristen, maar wat minder voor kleine groepjes of zakelijke gelegenheden. Er kwamen vijftien vergunningen beschikbaar en daar heb ik er een van gekregen.”

Musegaas ging met de Panta Rhei op de Amsterdamse grachten varen. “Het was een moeilijke markt. Internet stond nog in de kinderschoenen, dus je moest je contacten hebben, je moest bij de VVV ingeschreven staan. We maakten foldertjes, gingen bij hotels langs. Er was wel enthousiasme voor omdat hotels aa het water lagen.”

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de Scheepvaartkrant pag 29

Foto: salonboot Elizabeth van rederij Aemstelland

EOC
RVEN