Jonge schipper dient zich aan voor Vrouwe Tjitsche

JSchipper Huite Tuininga uit Bolsward liet in 1901 bij scheepswerf Croles in Sneek een paviljoentjalk bouwen. Direct als motor-zeilschip met schroefraam en gepiekte kont én als beurtschip met brede gangboorden en stalen luikenkap, ook geschikt voor deklading.

Riemer Halbersma, 22 jaar, kocht de Vrouw Tjitsche in 2017. ‘Ik vind tjalken geweldige schepen. Ik kende de Vrouw Tjitsche en Koos de Jong al’, begint Halbertsma te vertellen. ‘In de familie hebben we het tjalkje Vier Gebroeders, in 1893 gebouwd bij scheepswerf Barkmeijer in Sneek. Al vaak deden we mee aan de Strontrace. Bij veel wind kunnen we de skûtsjes best goed bijhouden. Verder zeil ik als maat op de dektjalk Bruinvisch van Cees Dekker en bij wedstrijden stap ik regelmatig aan boord van de klipper Willem Jacob. Dus ervaring heb ik wel.”

“Het bleek nodig twee meter plaat in de zij voor- en achter te vernieuwen. Niet dubbelen, maar vervangen. Ik ben streng, alles zo authentiek mogelijk: onder de waterlijn mag worden gelast, maar boven water wil ik alles klinken.”

Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto:Riemer Halbertsma en vriendin Lieke zijn trots op hun schip, waar ze de komende jaren nog talloze uren in zullen stoppen. (Foto Hajo Olij)

EOC
RVEN