VIDEO: Leefwerf verwelkomt stoomsleper Hugo

Sinds zaterdag 3 juli is Dordrecht de nieuwe thuishaven van de stoomsleepboot Hugo. Hij heeft een plaatsje gekregen in Leefwerf de Biesbosch bij de wijk Stadswerven. Doel van de aankoop is om dit historisch varend erfgoed te beschermen en toegankelijk te houden voor publiek. De Hugo zal in de toekomst worden ondergebracht in een aparte stichting.

De Hugo werd in 1929 voor Duitse opdrachtgevers gebouwd als Hugo Hedrich door C.V. Scheepswerf en Machinefabriek v/h Botje & Ensing & Co in Groningen. Na de bouw heeft de boot dienst gedaan als havensleepboot in de haven van Hamburg. In 1977 kwam de Hugo weer naar Nederland. Vanaf 1988 is de boot jarenlang gerestaureerd en uiteindelijk terug in de vaart gebracht onder de naam Hugo. Recent is de boot aangekocht door Sven van der Vorm, al jarenlang vrijwilliger in de stoomwereld en onder andere betrokken bij de stoomsleepboot Volharding 1, eigendom van het Maritiem Museum in Rotterdam, en als bestuurslid van de Stichting Dordt In Stoom.

Leefwerf De Biesbosch en het Binnenvaartmuseum zijn erg trots dat de collectie historische schepen verrijkt wordt met de Hugo, waardoor ook het stoomtijdperk tot leven komt. “Als je niet weet waar je met de techniek vandaan komt, weet je ook niet waar je naartoe moet”, aldus Elio Barone (Leefwerf) en Jos Hubens (Binnenvaartmuseum).

Lees het gehele artikel op de bron: Dordt Centraal