Subsidie voor restauratie van mosselhengst D’n Bruinen

KRUIBEKE Minister-president Geert Bourgeois kent een subsidie van 54.000 euro toe voor de restauratie van mosselhengst ‘D’n Bruinen’ in Rupelmonde. Dit is nodig om onder meer de romp en de dekken te herstellen, maar tegelijk zal het schip ook beveiligd worden tegen brand, diefstal en vandalisme.

“De mosselhengst uit 1902 werd in 2014 al beschermd als varend erfgoed omwille van de historische, wetenschappelijke en sociaal-culturele waarde”, zegt Bourgeois. “Vanwege de ouderdom en de rijke geschiedenis van het vaartuig dient zich nu een grondige restauratie op. De subsidie zal gebruikt worden om de romp, de dekken, de rondhouten, het roer en de zwaarden te restaureren. Bovendien wordt het schip beveiligd tegen brand, diefstal en vandalisme”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

D’n Bruinen werd origineel gebruikt voor het transporteren van mosselen vanuit Zeeland stroomopwaarts op de Schelde. Momenteel wordt het schip gebruikt door de varende erfgoedvereniging Tolerant. Deze vzw zet de mosselhengst in voor demonstratievaarten, geeft er zeiltraining mee en neemt deel aan nautische evenementen.

Lees het gehele artikel op de bron: hln

RVEN
EOC