Zeilschip Mercator zet de zeilen bij voor Oostende voor Anker

In de aanloop naar Oostende voor Anker werden woensdag al een vijftal zeilen bijgezet op de Mercator. Voor de kenners, het gaat om de groot fok, het grootstagzeil, de grootstengenstagzeil, en de binnenkluiver en buitenkluiver.
“Het is eens een mooi beeld tijdens Oostende voor Anker als er enkele zeilen te zien zijn. We kunnen dat weliswaar enkel doen als er niet te veel wind is, anders zijn we weg. We laten ze ook deze week opgebonden hangen, zodat we ze snel kunnen uitlaten. De rest van het jaar liggen ze opgeborgen op het schip”, licht Jo Dielman toe van vzw Zeilschip Mercator.

De Mercator is trouwens opnieuw opgenomen in het parcours van Oostende voor Anker door de standjes over gans de Vindictivelaan en op het Jan Piersplein te plaatsen. Er is dit jaar dan ook een speciale tentoonstelling aan boord. In de expo ontdek je het verhaal over de expeditie naar het Paaseiland, geleid door de Belgische wetenschapper Henri Lavachery. “Je kan enkele objecten zien uit het Museum Kunst & Geschiedenis die vanuit het paaseiland naar België werden gebracht. Deze unieke objecten tonen de pracht en veelzijdigheid van de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Aan de hand van foto’s wordt ook getoond hoe het zes ton wegende Paaseilandbeeld aan boord van het schip werd gehesen”, licht Alexandra De Poorter, algemeen directeur van het museum toe.

Lees het gehele artikel op de bron: HLN

RVEN
EOC