Schepencarrousel breid gestaag uit

Schepencarrousel krijgt steeds meer havens waar historische schepen welkom zijn om een bepaalde periode te komen liggen. Het voordeel van het wonen op schepen is dat deze kunnen varen en dat je er ook een tijd ergens anders mee kan gaan wonen. Schepencarrousel heeft daarvoor afspraken gemaakt met verschillende havens, en het aantal havens neemt toe. Het aantal schepen dat gebruik maakt van de ligplaatsen loopt echter nog een beetje achter.

De stichting vindt het belangrijk dat de havens trouw blijven aan de carrouselgedachte: zij zien meer in een wisselende bezetting met een historische inslag dan in een vrijwel statisch, historisch hoogstaand aanbod aan een minder benutte kade.

Calandkade, Den Haag

Calandkade Den Haag wordt feestelijk geopend
Rond 1 april wordt de feestelijke oplevering verwacht van de drie Schepencarrousel ligplaatsen aan de Calandkade in Den Haag. Deze zijn gesitueerd tegenover een voormalig bedrijfspand (‘Maakhaven’) waar kleine ambachtelijke en creatieve bedrijven in zitten. De gemeente is van plan er een mooi feestje van te maken, daarvoor worden schepen opgeroepen zich te melden via de mail.

Naast Den Haag doet nu ook Dordrecht na meerdere gesprekken mee. De Wolwevershaven is daarvoor een prachtige plek om te liggen, midden in de oude stad en dicht bij het grote water. Hoogkerk heeft ook veel ambitie om een Carrouselhaven met zes ligplaatsen te realiseren in de nieuwe UT Delfiahaven. De ligplaatsen hier krijgen riante steigers, ruim bemeten elektra, fietsenstalling en de mogelijkheid om vuilwater weg te pompen.

De havendienst van Harderwijk wil graag meer Historische Schepen ontvangen. Ze hebben nu al wat mooie schepen liggen voor de winter. Daar komen veel positieve reacties op. Harderwijk is een Hanzestad. Vroeger lag de Haven vol met Botters en andere traditionele schepen, mede daardoor worden Historische Schepen graag gezien in Harderwijk. Zomers is Harderwijk echt een Passantenhaven maar in de winter zijn Historische Schepen van harte welkom, tegen sterk gereduceerde tarieven.

Kijk hier voor meer info over Schepencarrousel

Afbeelding: In de Lindenberghaven in Nijmegen zijn Schepencarrousel schepen van harte welkom