Reddingsboot Watson 3 krijgt een nieuw leven in Oostende

De aandacht in de media hielp de Watson 3, een zeldzame reddingsboot uit Oostende, snel aan een nieuwe eigenaar. Vzw Restart gaat de reddingsboot terughalen naar Oostende. Samen met Haven Oostende wil vzw Restart de boot restaureren.

Franky Vancoillie, penningmeester van Restart: “Met Restart zijn we tot nog toe vooral bezig geweest met het ijveren voor een nieuwe ferryverbinding met Engeland, maar we willen ons ook inzetten voor maritiem erfgoed. We zijn heel blij dat we dit stukje erfgoed hier kunnen bewaren. Gelukkig kregen we snel gehoor bij de haven en bij bevoegde schepen Charlotte Verkeyn. Zij hebben een terrein naast Hangaar I ter beschikking gesteld.”

Restauratie
De Vzw Restart wil de boot volledig restaureren en weer in het water krijgen. “Wij zullen in eerste instantie een inventaris opmaken van de werken die moeten gebeuren aan de boot om hem opnieuw ‘zeewaardig’ te maken. We kunnen daarvoor rekenen op een ruim netwerk van mensen met kennis van zaken. Wij hebben al contact gehad met iemand uit Blankenberge die hetzelfde type boot heeft. Hij zal ons het nodige advies geven.”

We rekenen dat er zeker 2 tot 3 jaar nodig zal zijn om de Watson helemaal te restaureren.” De vzw moet wel nog bekijken hoe ze de nodige fondsen zullen verzamelen.

De Watson 3
De boot is 3,89 meter breed, 14,25 meter lang en heeft een rijke geschiedenis. Het was een van de drie reddingsboten die na de oorlog besteld werd voor de reddingsdienst aan zee. Er was er één in Zeebrugge, één in Nieuwpoort en de Watson 3 in Oostende. De reddingsboten van het Watson-type hadden een reputatie door hun hoge zeewaardigheid, zelfoprichtend vermogen en onzinkbaarheid door de luchtdichte compartimenten.

De Watson 3 Oostende werd op 12 juli 1948 te water gelaten en in Oostende gestationeerd. In 1980 werd de boot overgebracht naar het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke (nu NAVIGO). Na de plaatsing op het droge in het Visserijmuseum NAVIGO ging de toestand van de Watson 3 Oostende snel achteruit. Begin 2012 droeg Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) het eigendomsrecht van de reddingsboot Watson 3 over aan de vzw Archonaut uit Brugge, maar een restauratie is er nooit gekomen. De Watson 3 Oostende werd op 28 maart 2011 beschermd als varend erfgoed.

Lees het gehele artikel op de bron: HLN