Halve Maen gaat naar VOC-stad Rotterdam

De VOC-replica de Halve Maen gaat na zijn vertrek uit Hoorn naar Rotterdam. Het schip komt in Delfshaven te liggen voor het VOC-D gebouw. Tussen mei en augustus speelt de Halve Maen een hoofdrol tijdens het festijn “Delfshaven 400”. Daarna zal het schip deelnemen aan Sail Amsterdam.

In mei 2015 kwam de Halve Maen voor vijf jaar naar Hoorn, dankzij een bruikleenovereenkomst tussen het New Netherland Museum en het Westfries Museum. Het Westfries Museum werd verantwoordelijk voor de exploitatie.

Boven verwachting
“Het schip heeft de impact gehad waarop het bestuur van de stichting the New Netherland Museum alleen had durven hopen toen we in 2014 in gesprek gingen met partijen om te kijken of de Halve Maen een nieuw publiek in Nederland kon bereiken en verrijken”, is de conclusie van Eduard van Breen namens het bestuur van het New Netherland Museum. “De Halve Maen heeft een verschil kunnen maken in de afgelopen 4,5 jaar, vooral door haar prachtige thuishaven Hoorn. Niet in het minst dankzij drijvende kracht Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum en zijn team. Een speciaal woord van dank is op zijn plaats voor de geweldige inzet van schipper Bram Nijenhuis en zijn bemanning. In de dertig jaar dat de Halve Maen bestaat is er nog nooit zo goed gezeild. Ook dank aan projectcoördinator Annemarie Pothaar en haar groep vrijwilligers. Zij was met een groep van zo’n honderd enthousiaste vrijwilligers verantwoordelijk voor het programma.”

Intussen zal de Halve Maen tot de laatste dag van maart 2020 in Hoorn een spannend programma blijven bieden, waaronder een bezoek aan Enkhuizen en de intocht van Sinterklaas.

Bron: persbericht The New Netherlands Museum