‘Meest duurzame schip van Nederland’ gedoopt in Leeuwarden

Meer dan 100 jaar na de bouw is in Leeuwarden het schip De Vooruitgang opnieuw gedoopt. Eerder was het een vrachtschip, dat onder andere kaas transporteerde. Nu moet het de meest duurzame vergaderlocatie van Nederland worden.

Het schip is opnieuw opgebouwd in opdracht van Jorrit en Susan Janssen-Jouwsma uit Akkrum. “Daarbij hebben we rekening gehouden met alle facetten van circulair en duurzaam bouwen. De aandrijving is elektrisch, de energie wordt opgewekt met zonnepanelen, en zelfs de herkomst van het servies en de theedoeken hebben we onderzocht”, zegt Susan Janssen-Jouwsma.

Jury is onder de indruk
De eigenaren zijn er heel blij mee dat het schip een plek heeft gekregen in de duurzame top 100 van dagblad Trouw. De jury was onder de indruk van het innovatieve karakter van het project. “Iets dat je in de scheepvaart zelden tegenkomt”, schrijft de jury.

Open middagen
Op vrijdagmiddag 1 en zaterdagmiddag 2 november 2019 organiseert De Vooruitgang een open middag voor belangstellenden. Op deze middagen kan het schip bekeken worden. Ook zullen er verschillende mensen die hebben meegewerkt aan de bouw en realisatie aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ook nieuwsgierig? Meld je HIER of HIER aan voor onze open middagen op 1 en 2 november 2019 aan.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Meer informatie over de bouw en het traject vind je hier

Foto: Susan Janssen-Jouwsma