Queen Elizabeth schiet Friese palingaak niet te hulp

Palingaak Korneliske Ykes II uit Heeg krijgt bij de reis naar Londen mogelijk hulp van de Engelse koningin Elizabeth. Zij gaat kijken of de Tower Bridge open kan om de Friese palingaak door te laten.

Op 3 april plofte er bij Klaas Overzee in het Zuid-Engelse Bovey Tracey een brief van Buckingham Palace op de mat over de palingaak van Heeg. De Hollandse emigrant – Overzee woont al veertig jaar in Groot-Brittannië – had Queen Elizabeth een paar dagen daarvoor een brief gestuurd met een vraag.

Kon de Britse vorstin niet mogelijk maken dat de Tower Bridge voor niks open gaat als in juni palingaak Korneliske Ykes II uit Heeg na tachtig jaar weer de Theems opvaart? „Ik had begrepen dat het 3500 pond moest kosten om hem te openen en ook 3500 pond om terug te varen”, licht Overzee zijn koninklijke verzoek toe. „Met een royal decree – koninklijk besluit – kon The Queen dat zo regelen.”

In de antwoordbrief staat dat de vorstin zeer geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Nederlandse palingaken bij de aanvoer van eten voor de mensen van Londen sinds de regeerperiode van Elizabeth the First. Maar het openen van de Tower Bridge is niet iets waarin Her Majesty zelf kan bemiddelen. Ze stuurt de vraag door naar haar ministers.

„Ik heb nog niks gehoord”, zegt Overzee. „Maar via andere kanalen weet ik wel dat het niks extra’s kost om de Tower Bridge te openen.” De brief was dus eigenlijk voor niks.

Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,19)