Nog geen akkoord over Noorderhaven Groningen

Groningen wil de doorstroming in de Noorderhaven weer op gang brengen en tegelijkertijd de verrommeling een halt te roepen. Woonschepencomité Groningen is het daar niet mee eens.

Volgens de gemeente voldoen achttien van de 63 schepen in de Noorderhaven niet aan de regels. Verwaarloosd, haveloos, niet authentiek of niet ‘vaarklaar’. Met de eigenaren van deze schepen wil de gemeente de komende jaren een ‘oplossing op maat’ treffen. Dat kan variëren van aanpassingen om de boot alsnog aan de gemeentelijke regels te laten voldoen tot een verplaatsing naar een ligplaats elders in de stad. Eigenaren die hun schip opkalefateren of weer vaarklaar maken, kunnen de helft van de kosten tot maximaal 5.000 euro vergoed krijgen.

‘Aanpak werkt averechts’
Het streven is sympathiek maar de manier waarop de gemeente het wil bereiken, werkt averechts, waarschuwt Dirk van Driel, scheidend voorzitter van het Woonschepencomité Groningen. Door scheepseigenaren nu boven het hoofd te hangen dat ze mogelijk moeten verkassen, maakt Groningen het hen juist lastig om duur onderhoud te financieren.

,,Een woonboot zonder ligplaats is weinig waard’’, stelt Van Driel. ,,Geen bank die onder die onzekerheid geld leent voor een onderhoudsbeurt, laat staan om een motor te laten installeren. Dat kost snel 30.000 euro. Daar weegt 5000 euro subsidie niet tegenop.’’

‘Mal plan moet van tafel’
Het Woonschepencomité probeert de raadscommissie Ruimte en Verkeer te overtuigen dat ,,dit malle plan’’ van tafel moet. De gemeente kan rechtszaken verwachten als ze eigenaren de wacht aan, zegt Van Driel. ,,Schepen hebben hier al jaren een officiële ligplaats, compleet met huisnummer. Dit is gewoon legale huisvesting voor onbepaalde tijd.’’ Aldus van Driel.