Kenterschootrace houdt oude kennis levend

Eind mei werd vanuit Marken de Kenterschootrace gevaren. Zaterdag 25 mei zon, maar weinig wind. Spannend, de botter VD-153 van Harry Bootsma en de Lemsteraak MK-7 zeilden gelijk de Gouwzee op.

Maar het is niet alleen hardzeilen, ook allerlei vaardigheden van de oude Zuiderzeevissers worden geoefend. Schipper Jan van Altena van de MK-7 komt van Marken en vertelt: ‘Onder de dijk is het diep en de stroming zet dan de joon en dobbers naar het ondiepe gedeelte en daar konden we ze zo zeilend oppikken. We hebben in het vooronder nog allemaal bijzeiltjes liggen, niet gebruikt, want nu werd het lekker spannend!’

Zondag stond er meer wind. De WL-18 is een roefaak, maar wel een oud schip en aan boord een ploegje oude botteraars. IJsbrandt Dijkstra en zijn maten visten vele jaren met de botter EB-68 tijdens de Visserijdagen in Workum. Zij zeilden beide dagen voorin en wisten de Kenterschoot race te winnen, ook door het deskundig kenteren, met twee grootschoten trek je het grootzeil bak, een puntje fok erbij en het zwaard half erin. Zo hielden de oude vissers hun schip op één plek en konden ze rustig de netten halen.

Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Tekst en foto’s Hajo Olij van de Fotoboot

Kijk hier voor de Kenterschootrace en de uitslagen

EOC
RVEN